Шефът на Google: Обществото да се подготви за ефектите от AI

Стоян Ненов Последна промяна на 19 април 2023 в 15:12 1252 0

Sundar Pichai Google

Снимка Maurizio Pesce/Wikimedia Commons

Шефът на Google: Обществото да се подготви за ефектите от AI

Изпълнителният директор на Google и Alphabet Сундар Пичай обяви, че обществото трябва да се подготви за ефектите от изкуствения интелект (AI). Той казва, че всеки продукт на всяка компания ще бъде повлиян от AI и хората трябва да са готови, съобщава CNBC.

„Например, може да сте радиолог, но след 5-10 години ще имате AI, който ще ви помага. Идвате сутринта на работа и да кажем, че имате няколкостотин неща за преглед. AI може да ви каже: „това са най-сериозни случаи, които трябва да видите първо“, казва Пичай.

Според него изкуственият интелект тепърва ще навлиза в живота ни. „Трябва като общество да се адаптираме към AI. Той ще повлияе сериозно на много професии, включително квалифицираните, като писатели, счетоводители, архитекти, иронично дори и софтуерните инженери“, коментира Пичай.

Той не отрича, че AI ще има своите лоши страни. Една от тях е, че мащабът на проблема с дезинформацията и фалшивите новини „ще стане много по-голям и може да нанесе щети“.

Пичай казва, че Google подкрепя идеята за регулация на AI. Компанията е започнала инициатива за изработката на документ, който да описва тези стандарти. Според Пичай обаче обществото трябва да е бързо в приемането на правила, за да може да има адекватни регулации и наказания за злоупотреби. Той предлага и въвеждане на международни споразумения между държавите, за да може AI да е „безопасен за света и да има правила, които са в тон с човешките ценности, включително морала“.

„Това са неща, които не могат да се решат от една компания. Затова смятаме, че развитието им трябва да включва не само инженери, но и експерти по социални науки, етика, философи и т.н.“, споделя Пичай.

Попитан дали обществото е готово за технология като Bard, Пичай отговаря, че „от една страна, не е, защото темпото, с което еволюират технологиите и темпото, с което се адаптират обществата и институциите, не е еднакво“. Въпреки това той е оптимист, тъй като този път хората, които повдигат въпросите и призивите за по-бързо решаване на проблемите са повече и правят това доста по-рано отколкото при предишни „разбиващи“ технологии.

Пичай казва, че е предупредил и служителите на Google да очакват проблеми и грешки с Bard. Алгоритъмът ще има т.нар. халюцинации – измисляне на несъществуващи данни, които да представя като факти. Това е дефект на езиковите модели, които все още не е напълно отстранен, но се работи по коригирането му. Даден е за пример и предложение на Bard за пет добри книги за четене, като всъщност нито една от тях не съществува.

Водещият критикува ИТ бранша, че не разбира напълно как работят чатботовете и как взимат решения, но въпреки това ги е пуснал да се използват от обществото. Пичай отговаря, че човечеството все още не разбира напълно как работи и човешкият мозък.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !