Създадоха плетена роботска ръка (Видео)

Offnews Последна промяна на 03 май 2022 в 15:07 715 0

MIT

Учени обявиха, че са постигнали значителен напредък в областта на роботиката, използвана като помощнo средствo за рехабилитации. Задвижвани от сгъстен въздух, т.нар. меки роботи предлагат редица предимства пред обикновените, сред които по-добри сензорни възможности, мекота на докосване и др.

Проектирането и изграждането им обаче е голямо предизвикателство поради необходимостта от ръчно проектиране и производство, изискващо многобройни опити и грешки. Сега учените от Масачузетския технологичен институт (MIT) създадоха ново устройство, наречено "PneuAct". То използва компютри и специален процес на плетене за проектиране и дигитално производство на меки пневматични задвижващи механизми.

Те работят с проводяща прежда за сензори, така че да могат да "усещат" или да реагират на това, което хванат. Като доказателство за концепцията, екипът разработи няколко прототипа, включително помощна ръкавица и мека ръка, които можете да видите във видеото.

Новите устройства са значително подобрени в сравнение с по-старите дизайни и включват програмирано огъване при надуване, както и възможност за включване на обратна връзка. Екипът използва задвижващите механизми, за да изгради робот, който усеща, когато е докоснат от човешка ръка и реагира на това докосване.

Ръкавицата може да се носи като допълнение към движението на мускулите на пръста, добавяйки допълнителна сила за хващане, за да помогне на хората с наранявания на ръката. Екипът планира да създаде още задвижващи механизми с различни форми и ориентирани към различни видове задачи.

Вижте повече в прикаченото видео:

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !