Роботите на WMC23: Кучета спасители, асистенти на възрастни хора и автономни доставчици на храни

Мария Иванова Последна промяна на 02 март 2023 в 16:20 702 0

Ari robot

Снимка PAL Robotics

Роботите на WMC23: Кучета спасители, асистенти на възрастни хора и автономни доставчици на храни

Световният мобилен конгрес (Mobile World Congress) в Барселона далеч не е изложение само за телефони. Метавселената, изкуственият интелект, автономните коли, виртуалната реалност, роботите и дроновете също попадат във фокуса на най-голямото технологично събитие в Европа.

На технологичното шоу тази година няколко компании представиха своите роботи и в следващите редове ще ви разкажем подробности за някои тях.

Хуманоидът CyberOne от Xiaomi

Една от компаниите, опитала се да впечатли посетителите на MWC23 със своите разработки в областта на роботиката, е Xiaomi. На изложението, което и днес продължава в Барселона, тя представи своето четирикрако куче-робот CyberDog и хуманоидния CyberOne. Въпреки че тези роботи не са нови (CyberDog дебютира през 2021 г., а CyberOne през предходната година), е възможно те скоро да станат достъпни на световния пазар.

Роботът CyberOne е висок 177 см., тежи 52 кг. и притежава висока емоционална интелигентност. Според създателите му той не само може да възприема човешките емоции, а и да реконструира реалния свят във виртуален 3D режим.

Роботът, създаден от Xiaomi Robotics Laboratory, е снабден с модул за дълбочинно виждане Mi-Sense, който в комбинация с алгоритъм за взаимодействие с вграден изкуствен интелект, му дава възможност да възприема 3D пространството и да разпознава лица, жестове и изражения.

По този начин хуманоидът на Xiaomi може да разпознава 85 вида звуци от околната среда и 45 вида човешки емоции. Неговите процесори, съчетани с извит OLED екран, позволяват показването на интерактивна информация в реално време.

Xiaomi CyberDog

Cyberdog е вторият робот, който технологичният гигант Xiaomi демонстрира на изложението. Той е задвижван от платформата Jetson Xavier NX на NVIDIA и е оборудван с 11 вградени сензора.

CyberDog може да се управлява по три начина - чрез мобилно приложение, гласови команди и с дистанционно. За сега обаче само няколко телефона, сред които Redmi K40 Gaming Edition, Redmi K40, Redmi K30 5G, Redmi 10X Pro, Redmi 10X и Mi MIX 2S, са съвместими с него. От Xiaomi обещават, че в бъдеще ще добавят към списъка повече устройства.

Кучето-робот Keyper

На изложението в Барселона испанската стартираща компания Keybotic също представи автономно куче-робот. Keyper е дълъг 95 см. и висок 60 см. и на външен вид наподобява роботизираните кучета-играчки за деца.

Keyper обаче може да се движи във всякаква среда и е в състояние да обхожда големи индустриални зони напълно автономно, без никаква човешка намеса. Това го прави подходящ за инспекция на опасни райони, преодолявайки без проблем препятствия като стълби, склонове, тръби или чакъл.

Създателите му посочват, че кучето-робот може да открива изтичане на газ, както и да помага при инциденти, изпращайки предупреждения със снимки в реално време. По същия начин Keyper може да координира и разпределя задачи между други кучета-роботи от неговия вид за по-голяма ефективност при спасителна акция.

Роботът ARI

Роботът ARI е предназначен да прави компания на възрастни хора, които живеят сами у дома. Той бе представен на WMC23 от технологичната компания PAL Robotics. Визията на неговите създатели е в бъдеще всеки да може да изживее последните си години в компанията на "социално интелигентни" роботи, способни да "изградят емоционална връзка" с човека.

Оранжево-белият робот е висок 160 см. и може да се управлява със сензорен екран и чрез гласови команди. Създателите му уточняват, че целта на робота не е да се заменят човешките взаимоотношения, а да се „хуманизират“ приложенията му, свързани с възрастните хора.

Автономен робот за доставки DIGICO KT

На изложението в Барселона корейската компания KT представи своите нови роботи за доставка, подходящи за помощен персонал както в хотели, къмпинги и курорти, така и в болници. Чрез тях потребителите могат да поръчат какъвто продукт пожелаят само чрез сканиране на QR код от разстояние. Роботите на KT не само ще изпълнят поръчката, а и могат да контролират температурата и влажността в товарната си зона, за да запазят храните свежи по време на транспортирането им.

На щанда на корейската компания KT посетителите на MWC23 имаха възможност да видят и базираните на изкуствен интелект (AI) роботи на компанията, създадени, за автоматична стерилизация на големи пространства. В рамките на изложението роботите демонстрираха пред посетителите възможностите си за пречистване на въздуха, стерилизация за вируси, както и почистване и стерилизация на пода.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !