Развитите цивилизации навярно изграждат дайсънови сфери около черни дупки

Offnews Последна промяна на 12 юли 2021 в 14:05 4560 0

Could we use a Dyson sphere to harvest energy around a black hole

Търсенето на извънземен разум не е само регистриране на най-различни сигнали и анализ на наблюденията, но и изграждането на правдоподобни хипотези, от които силно зависи къде и какво да търсим. Тайвански учени предложиха интересна хипотеза за изграждане на сфера на Дайсън - хипотетична конструкция, която една високоразвита цивилизация би могла да изгради около звезда, само че сега се разглежда създаването на нещо подобно около черна дупка.

Сферата, предложена от Фриман Дайсън през 1960 година, предлага интересно решение с помощта на което високоразвитите цивилизации биха могли да удовлетворяват своите потребности от енергия, необходима за изследването на космоса. Учените са на мнение, че при развитието си всяка цивилизация има нужда от все повече и повече енергия, като в крайна сметка нейният единствен реалистичен източник е нейното слънце. А за да се събере колкото се може повече от неговата енергия е необходимо около звездата да бъде изградена сфера.

Първоначално се е предполагало тази хипотетична сфера да бъде някаква обвивка, която се върти около слънцето на тази цивилизация. По-късно е предложена по-правдоподобна конструкция - роякът на Дайсън - много голяма група от космически обекти, изведени в орбита около звездата и образуващи плътна мрежа. Има и други варианти, като частния случай за изграждане на един Пръстенов свят около планета, който много добре е описан в получилата много награди книга на Лари Нивън.

Да напомним, че според количеството на необходимата енергия цивилизациите могат да бъдат класифицирани във вид на няколко типа, като тази класификация е предложена от Николай Кардашев и сега е известна като Скала на Кардашев, която включва три точки - използването енергията на своята планета, след това на своята звезда и накрая - на своята галактика. Интересното тук е, че за да може една цивилизация да премине от планетарния към звездния тип, тя има нужда от 10 милиарда пъти повече енергия. Това може да стане именно с една сфера на Дайсън. Тази дайсънова сфера би могла да бъде изградена от цивилизация от звезден или галактичен тип. Любопитно е, че човечеството дори не може да се счита за цивилизация от първия планетарен тип и според различните анализи и преценки, това може да стане след от сто до триста години.

Изследователите от Националния университет на Цинхуа са разгледали и анализирали и други източници на енергия за цивилизациите от II тип. Един от вариантите е инвертирана сфера на Дайсън, при която източникът на енергия е разположен отвън, а не отвътре на сферата. В този случай най-добрият кандидат е реликтовото излъчване. Към днешен ден неговата температура е възможно на-близо до най-ниската (2,73 К), но в началото на времената тя е била много по-висока. Вселената би могла да стане обитаема при температура на реликтовото излъчване около 300 Келвина и ако някоя цивилизация е възникнала в тази епоха, то тя би могла да използва енергия от подобен тип. Но пресмятанията и създадените компютърни модели показаха, че дори и в съвсем ранната Вселена енергията на реликтовото излъчване е недостатъчна, за да се поддържа цивилизация от звезден тип.

Другият вариант, разгледан от учените, е излъчването на Хокинг, което въпреки Общата теория на относителността, може да се просмуква от черната дупка във вид на квантови частици. Но ако се изгради сфера на Дайсън около една черна дупка, то това лъчение на Хокинг няма да даде достатъчно енергия.

Съвсем друго нещо е акреционният диск, който е съставен от прах и друг дифузен материал. В резултат от силите на триене неговата температура може да е достатъчно висока и ако самата черна дупка не е много голяма, то една цивилизация от II тип може да изгради около нея сфера на Дайсън. А една цивилизация от III тип би могла да използва дори и черна дупка със средна маса.

Изборът на точното място за изграждането на сфера около една черна дупка също не е лесна задача. Ако тя е прекалено далече, то производителността ще бъде ниска. Ако е прекалено близо ще са необходими материали, които да издържат много дълго време температури от над 2700 градуса по Целзий. И още, необходимо е отнякъде да се намерят и използват немалко количество космически обекти за изграждане на конструкцията, за събиране и акумулиране на енергията и още много други.

За да могат съвременните астрономи да се опитат да открият подобни цивилизации, те ще трябва да търсят отделяната топлина на различните космически обекти и да обръщат внимание на всички необичайни сигнали. Но засега да се забележи нещо близо до черна дупка е твърде трудна задача. Въпреки това, хипотезата е предложена и вече е изградена стройна теория, а учените по-добре разбират къде и какво да търсят.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !