Нов изкуствен интелект се научи прецизно да копира човешките пръстови отпечатъци

Стефан Николов Последна промяна на 19 януари 2024 в 16:58 2116 0

fingerprints

Снимка George Prentzas/Unsplash

Нов изкуствен интелект се научи прецизно да копира човешките пръстови отпечатъци

Счита се, че моделът на линиите върху възглавничките на пръстите никога не се повтаря дори при един и същ човек, да не говорим за други хора. Това е в основата на всички криминалистични науки и биометрични сензори. Група изследователи решиха да проверят това твърдение с помощта на специално обучена и тренирана невронна мрежа и с изненада откриха, че пръстовите отпечатъци не са толкова уникални, колкото се смяташе, че са.

Малко е вероятно това да наложи преразглеждане на криминалните дела, при които основното доказателство са пръстовите отпечатъци, оставени на местопрестъплението. Но би могло да помогне в случаите, когато няма пълен набор от пръстови отпечатъци и се са налични само частични нови отпечатъци.

Изследователи от Колумбийския университет използваха невронни мрежи, които обикновено се използват за разпознаване на лица, за да анализират пръстовите отпечатъци на 60 000 американски граждани от отворена правителствена база данни. След обучението невронната мрежа е успяла да идентифицира другите пръстови отпечатъци на дадено лице по един от известните ѝ пръстови отпечатъци с 77-процентна точност. Мрежата е трябвало да види само един пръстов отпечатък, за да може веднага да покаже всички останали.

Новият анализ на пръстовите отпечатъци с отворена база данни с подобрен алгоритъм откри общите черти на всички пръстови отпечатъци на един човек. Тези особености на папиларната линия са концентрирани в центъра на възглавничките. Върху всеки пръст на един човек те имат много еднакви черти - извивки и завои - съобщиха учените, които досега не са били анализирани от никого.

Идеята е, че само по пръстовия отпечатък на даден човек, той може да бъде идентифициран със 77% точност, без да се налага сравняването на пръстовите отпечатъци на останалите девет пръста и на дланите. Засега тази точност не е достатъчна за надеждното разпознаване на конкретния човек, но технологията очевидно може да бъде подобрена чрез трениране на въпросния AI с наличните големи бази данни на различните държавни структури.

С течение на времето невронната мрежа е станала по-добра в откриването на това кога два различни отпечатъка принадлежат на едно и също лице. Макар че всеки отпечатък на една и съща ръка все още е уникален, между тях има достатъчно прилики, за да може изкуственият интелект да ги съпостави и да открие общите черти.

Изданието ScienceAlert допълва, че тази технология може да помогне и за оневиняването на невинни заподозрени, при които са допуснати неточности при разпознаването на пръстовите отпечатъци.

Алгоритъмът и методологията, предложени от учените, все още не са подходящи за надеждното идентифициране на човек само по един пръстов отпечатък чрез сканиране на който и да е от неговите други пръстови отпечатъци. Истинско чудо би могло да се случи, ако на невронните мрежи бъдат предоставени данните за милиони и милиарди хора. Но един скромен екип от учени няма достъп до подобни бази данни. Освен ако тяхната методология не започне да се използва от заинтересованите правителствени агенции.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !