НАСА избра компанията на Джеф Безос за мисиите до Луната

Стоян Ненов Последна промяна на 22 май 2023 в 15:05 380 0

Blue Moon

Снимка NASA

НАСА избра компанията на Джеф Безос за мисиите до Луната

Компанията Blue Origin на Джеф Безос ще е един от основните доставчици на модули за кацане на Луната. Това обяви НАСА, като допълва, че Blue Origin ще е вторият доставчик.

Компанията на Безос ще извърши целия процес по дизайн, разработка, тестове и валидация на модула си Blue Moon. Той ще бъде направен по изискванията на НАСА за постигане на редовни полети и кацания на Луната, като трябва да може да се свързва с Gateway – космическа станция в орбита около Луната, на която екипажите ще се прехвърлят от космическите кораби на модулите за кацане.

Договорът предвижда Blue Origin да е готова сравнително бързо с разработката на проекта си. Целта е първият демонстрационен полет с кацане на Луната без екипаж да бъде направен преди 2029 г. След това, през самата 2029 г. ще бъде мисията Artemis V, като тя вече ще бъде с астронавти.

Договорът е на стойност 3.4 млрд. долара. Blue Origin става част цялата програма Artemis, която включва поредицата мисии до Луната. „Ние сме в златната епоха на човешките космически пътешествия и те ще са възможни благодарение на комерсиалните и международните партньорства на НАСА. Заедно правим инвестиция в инфраструктурата, която ще павира пътя за кацането на първите астронавти на Марс“, казва администраторът на НАСА Бил Нелсън.

Конкретно за мисията Artemis V, Blue Origin ще работи и с другите компании, които участват в нея. Ракетата SLS на НАСА ще изпрати четири астронавти до Gateway. Двама от тях ще се прехвърлят на Blue Moon, която вече ще трябва да е скачена със станцията.

След това те ще кацнат около Южния полюс на Луната и ще прекарат близо седмица там, извършвайки различни експерименти. НАСА коментира, че Artemis V ще е „кръстовището, което ще демонстрира първоначалните способности на НАСА да изучава Луната и да установи основните системи за извършване на редовни, сложни мисии в лунна орбита и на повърхността на Луната“. Всичко това е и част от още по-дългосрочната цел на НАСА мисиите Artemis да са подготовка и за изпращане на хора до Марс.

Агенцията коментира, че добавянето на втора компания, която ще произвежда модули за кацане на Луната е част от стратегията за увеличаване на конкуренцията. Резултатът ще е по-ниска цена, повече възможности за редовни полети и допълнителни инвестиции в лунната икономика.

Двете компании предлагат различен подход и дизайн на модулите си. Според НАСА това е добре, тъй като дава по-голяма сигурност да има редовни мисии до Луната. Blue Origin има амбицията да развие своите модули, за да могат да се използват за по-големи екипажи, по-дълги мисии и по-тежки товари.

Другата компания, която има своя разработка, е SpaceX. Тя ще направи демонстрация на своята система за кацане с мисията Artemis III. След това ще направи и по-разширена мисия с Artemis IV.

За сега е извършена единствено мисията Artemis I, която беше тест на ракетата SLS. Всичко премина успешно. Предстои Artemis II, която засега е планирана през ноември 2024 г. и ще продължи 10 дни, като ще има екипаж с планирано прелитане около Луната, но без кацане.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !