Най-мощната ракета в света Starship на SpaceX избухна на 39 км височина

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 20 април 2023 в 18:08 1249 0

Starship Launch

Снимка SpaceX

Най-мощната ракета в света Starship на SpaceX избухна на 39 км височина

Дългоочакваното и отложено с няколко дни изстрелване на най-мощната космическа ракета Starship на SpaceX не завърши според очакванията. Тя успешно задейства първата степен и ускорителите, но след като втората степен с новите двигатели Raptor Vaccum не успя да запали, се завъртя неконтролируемо и избухна във въздуха.

На пръв поглед мисията изглежда като неуспешна. Екипът на Starship обаче е доволен, защото ракетата се отдели от стартовата площадка и постигна първите две фази на мисията си и достигна 39 км височина. Проблемите дойдоха от по-новите двигатели Raptor-Vacuum, които имат за цел да изведат ракетата в орбита. Цялата мисия трябваше да продължи около 90 минути в най-положителния сценарий.

Starship е най-голямата и мощна ракета създавана до момента в историята. Тя е дълга 120 метра, а максималната тяга на първата степен е малко под 76 хил. kN. Ракетата Saturn V, с която САЩ стъпиха на Луната например има мощност от само 34.5 хил. kN, а новата SLS, която беше изпробвана успешно преди няколко месеца има 39 хил. kN. Starship е уникална и с друго нещо – всички ѝ степени могат (поне на теория) да се използват многократно. Ракетата стъпва на изпробваната технология от по-малките ракети Falcon-9 на SpaceX, чиито ускорители се връщат и приземяват успешно на Земята.

Днешната мисия на Starship трябваше да тества новите системи и двигатели при изпълнението на трансорбитален полет с максимална височина от 233 км. След изстрелването на ракетата и отделянето на втората степен двете части трябваше да се върнат на Земята в контролирано падане. Това е ключово за многократното използване на компонентите, което е основното предимство на мисиите на SpaceX и на целия ѝ бизнес и технологичен модел.

Starship трябва дас е превърне в основния „тежък работен кон“ на компанията на Мъск. В ниска околоземна орбита ракетата трябва да може да изведе 150 тона полезен товар. Ултимативната цел на Starship е да може да осигури полети до Луната и най-вече – до Марс.
Първата степен разполага с 33 двигателя Raptor, които осигуряват впечатляващата и рекордна спомената вече тяга. Втората степен разчита само на 3 двигателя Raptor, но и на 3 по-големи Raptor-Vacuum, които да проведат следващите фази на полета. Днешната мисия на Starship се провали точно при невъзможността за отделяне на първата и втора степен. Конкретната причина за неуспеха все още не е спомената, но най-вероятно става дума за проблем със запалването на двигателите.

Екипът на Starship е доволен – разполагат с доста данни от първите няколко минути на полета. Както и вече проверена работеща първа степен. Резултатите от днешното изстрелване обаче показват, че най-мощната ракета на SpaceX все още има да извърви дълъг път преди да може да извежда 150 т. полезен товар в орбита и да върне успешно двете степени обратно на Земята. Почти веднага след избухването, Илон Мъск поздрави екипа на компанията и, че след "няколко месеца" ще се подготвят за нов опит.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !