Мнение: експертите са изплашени от собствените си достижения в сферата на изкуствения интелект

Offnews Последна промяна на 01 ноември 2021 в 15:39 369 0

AI starting to have big real-world impact, says expert

Експертите от сферата на изкуствения интелект са уплашени от своите собствени достижения, като сравняват развитието на тези технологии със създаването на атомната бомба. Това бяха думите на професор Стюарт Ръсел от Калифорнийския университет в Бъркли.

Според него, ИИ общността още не е свикнала и не се е приспособила към факта, че оказва огромно влияние в реалния свят. Досега почти всички изследвания от този тип не излизаха извън рамките на лабораториите, но през последните години ситуацията кардинално се промени, каза още професор Ръсел.

"Сега трябва много бързо да пораснем, за да наваксаме изпуснатото в тази област" - каза още професор Ръсел.

Той подчерта, че към днешен ден има голяма разлика между съвременните технологии и изкуствения интелект, показан във филми от рода на Ex Machina. Само че бъдещето с машини, които са по-умни от хората, е вече съвсем близо. Неговата прогноза е, че ако технологиите в тази област продължат да се развиват със същите темпове, то след 10 години ние ще станем свидетели на ИИ, който в някои сфери е по-умен от човека. Професор Ръсел подчерта, че съвсем не е задължително машината да е по-умна от човека във всички области, за да има риск от възникването на големи проблеми.

"Вижте какво се случва сега. Днешните алгоритми с елементи на изкуствен интелект в социалните мрежи вече имат огромно влияние върху нас" - допълни ученият.

Ръсел каза още, че най-много е обезпокоен от използването на ИИ за военни цели.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !