Microsoft откри многообещаващ материал за батерии с помощта на AI

Стефан Николов Последна промяна на 11 януари 2024 в 15:24 1377 0

Battery substances

Снимка Microsoft

Microsoft откри многообещаващ материал за батерии с помощта на AI

Изкуственият интелект (AI) и широкомащабните облачни изчисления ускоряват откриването на нови материали за батерии. Сътрудничеството между Microsoft и Тихоокеанската северозападна национална лаборатория (Pacific Northwest National Laboratory - PNNL), подпомогнато от AI, вече доведе до създаването на многообещаващ нов материал, за който двете страни официално съобщиха.

Те са открили нов вид твърд електролит - материал, който би могъл да доведе до създаването на батерия, която няма как да избухне в пламъци в сравнение например, с днешните литиево-йонни батерии. Освен това се използва по-малко литий, който става все по-труден за намиране, тъй като търсенето на акумулаторни батерии за електромобилите расте.

Изданието The Verge е на мнение, че все още предстои дълъг път, за да се види доколко този материал е жизнеспособен като алтернатива на традиционните литиево-йонни батерии. Това, което най-много вълнува учените, е потенциалът на генеративния изкуствен интелект да ускори подобен тип работа. Това откритие е само първият от многото материали, които те ще тестват в търсене на една много по-ефективна акумулаторна батерия.

„Важното е да се отбележи скоростта, с която стигнахме до една съвсем нова идея, до един изцяло нов материал. Ако можем да задържим подобно ускорение, обзалагам се, че това е начинът за откриване на подобни материали в бъдеще", заяви Карл Мюлер, физикохимик и директор на отдела за разработка на проектите в PNNL.

Миналата година Microsoft се обърна към изследователите от PNNL, за да предложи своята платформа Azure Quantum Elements (AQE), която обединява високопроизводителни изчисления и изкуствен интелект плюс квантови изчисления, според официалните изявления на Microsoft. Компанията я представи миналата година като инструмент, специално адаптиран за научни разработки в областта на химията и материалознанието.

Изследователите използваха AQE за търсенето на материали за батерии, в които се използва по-малко литий, и тя за съвсем кратко време предложи 32 милиона различни кандидати. След това системата с изкуствен интелект трябваше да прецени кои от тези материали ще бъдат достатъчно стабилни, за да могат да се използват - в крайна сметка те се оказаха около 500 000. По-нататък са използвани и филтри, за да се определи доколко добре всеки един от тези материали би могъл да пренася и акумулира енергията.

В крайна сметка са останали само 23 кандидата, от които пет са вече известни материали. Цялостното редуциране на броя на тези материали е отнело само 80 часа, което е невъзможно да се направи без AI и AQE.

PNNL синтезира един многообещаващ кандидат от това търсене, за да го тества. Те успяха да произведат работеща батерия от него и да я използват за захранване на електрическа крушка и часовник. Ще трябва да бъдат тествани и подобрени стотици прототипи на тези батерии, за да може новият материал да се докаже. Това означава, че едва ли скоро ще видим новите батерии по рафтовете на магазините.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !