Международен екип астрономи откри първата блуждаеща черна дупка

Offnews Последна промяна на 08 февруари 2022 в 17:41 444 0

BH

Отдавна имаше предположения за съществуването на блуждаещи черни дупки, но досега астрономите все не успяваха да видят нито една от тях. Сега международен екип астрономи потвърди, че събитието, наблюдавано през 2011 година, е протекло в резултат от присъствието на блуждаеща черна дупка в междузвездното пространство.

През 2011 година два екипа астрономи едновременно са успели да видят, как е една от звездите изведнъж става ярка без каквито и да било причини. След като са анализирали данните се изяснило, че и нейното местоположение също е променено. Пресмятанията показаха, че невидимият обект с мощно гравитационно поле, играещ ролата на гравитационна леща, може да бъде единствено свободно движещата се в космоса черна дупка.

Продължилите през годините анализи и съставеният сега компютърен модел потвърдиха съществуването на тази черна дупка. Изчисленията показаха, че това е космически обект с маса седем пъти по-голяма от тази на Слънцето, който се движи със скорост приблизително 45 км в секунда.

За да могат по-лесно да открият черните дупки учените търсят гравитационни лещи, които изкривяват светлината на далечните звезди в резултат от въздействието на гравитацията на черната дупка. Като се вземат предвид огромните разстояния в космическото пространство, този ефект често пъти е едва забележим и дори най-добрите телескопи не могат да го засекат. Но сега блуждаещата черна дупка бе фиксирана и бе измерена нейната скорост.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !