Мъск подготвя човекоподобен робот с цена под 20 хил. долара

Павлин Луканов Последна промяна на 03 октомври 2022 в 12:34 933 0

Tesla Bot Optimus

Снимка Tesla

Роботът на Tesla - Optimus

В септември, по време на събитието AI Day 2022, Tesla показа новото поколение на платформата си за роботи Optimus. В случая вече става дума за функциониращ модел, за разлика от първоначалния анонс от миналата година, когато на сцената излезе човек облечен в прилепнало трико.

Този път беше представен истински робот и е сред тестовите бройки, които не се нуждаят от подкрепа при ходене или кабелна връзка. Машината се присъедини на сцената към главния изпълнителен директор на Tesla, Илон Мъск. Всичко това се отчита голям напредък при задвижването, но роботът се придвижва много внимателно и разбира се бавно. Поради тази причина, нарочно бяха оставени да се виждат механичните елементи в конструкцията.

След това беше показан и по-завършен модел с покриващи панели, но все още без възможност за изцяло самостоятелно движение. Според Мъск обаче и това ще е възможно до няколко седмици. Той отбелязва още, че от компанията са искали да покажат версията, която е много близка до тази, която ще влезе в производство.

Целта на Tesla е да създаде полезен човекоподобен робот, колкото се може по-бързо. За целта Мъск посочва, че се залага на същата дисциплина използвана при създаването на кола. Според него дори е възможно постигането на големи производствени обеми при по-ниски цени и по-висока надеждност. Ако това се осъществи то очакваната цена на робота ще е под 20 хил. долара (около 40 хил лв.).

Optimus ще е оборудван с батерия с капацитет 2.3 kWh, като към нея ще има разнообразни системи за управление в една платка. С нея роботът би трябвало да може да функционира за цял работен ден. За целта се използва и технология, която ограничава до минимум разхода на енергия когато роботът не е активен.

Екипът зад разработката работи върху премахването на сложни механизми и тегло от крайниците на робота. Това ще помогне и в насока за намаляване на консумацията. Освен това, скъпите и тежки материали ще бъдат заменени от пластмасови елементи, което ще помогне за намаляване на цялостното тегло. От компанията отбелязват, че възприемат опита от дизайнерския подход при колите и го пренасят при робота.

За движението на Optimus в реални ситуации се разчита на хардуерен и софтуерен елементи включени в системата за автопилот. Според Tesla решението ще може да прави всичко, което и човешкият мозък. Това включва обработка на визуална информация, вземане на решения на база на различни данни и да комуникира. Връзката се осъществява чрез Wi-Fi и клетъчни модули.

От екипът на компанията споделя, че човешката ръка може да се движи при 300 градуса в секунда и включва десетки хиляди тактилни сензора. Тя има възможност да хваща и манипулира почти всеки обект от ежедневието. За сравнение, ръцете на Optimus имат по пет пръста, като те се задвижват от метални елементи с гъвкавост и здравина. Постигната е и точност на движения и работа с дори деликатни обекти.

Всяка ръка ще предложи 11 градуса на свобода (degrees of freedom) осъществими чрез шест отделни задвижващи елемента и механизми, които позволяват адаптирането според обекта. Освен това се използва и система, която позволява захващане в дадена позиция без използването на моторите. Остава да видим и какво ще е бъдещото развитие на платформата, а и кога тя ще влезе в производство. Като цяло подобни роботи-хуманоиди за момента нямат практични предназначения и се използват повече от компаниите за привличане на вниманието. Дали и случаят с Optimus на Tesla е такъв ще разберем по-натам.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !