Марсианският роувър Perseverance получи кислород от атмосферата на Червената планета

Offnews Последна промяна на 22 април 2021 в 10:07 5529 0

moxie_being_installed_in_perseverance

НАСА официално обяви, че марсианският роувър Perseverance за първи път в историята е успял да получи кислород от атмосферата на Червената планета в рамките на експеримента Mars Oxygen In-situ Resource Utilization Experiment (MOXIE). Космическата агенция на САЩ съобщи пред медиите, че успешният експеримент е проведен на 20 април тази година, на 60-ия ден от пребиваването на роувъра на Марс.

Това е само първата стъпка към това, което доскоро се считаше за фантастика, да стане действителност. Получаването и съхранението на кислород на повърхността на Марс е една от най-важните задачи, които трябва да бъдат решени за успешното усвояване на планетата. Именно технологията MOXIE направи тази важна стъпка в това направление, която в крайна сметка може да осигури получаването и съхраняването на кислород директно на Марс.

"Това е изключително важна първа стъпка в преобразуването на въглеродния диоксид в кислород на повърхността на Марс. Още много има да се направи, но получените резултати с помощта на тази технология са многообещаващи и ни приближават към крайната цел - да създадем човешка колония на Марс. Кислородът не е само това което дишаме. Той се използва и в ракетното гориво, и бъдещите марсиански изследователи ще зависят от производството на гориво на Марс, за да имат възможност да се върнат вкъщи" - заяви Джим Ройтер (Jim Reuter), от управлението за космически технологии (STDM) на НАСА.

Продължителността на самия експеримент е около два часа. След един час работа MOXIE е получил 5,4 грама кислород, който е достатъчен за дишането на един астронавт в продължение на около 10 минути. Специалистите на НАСА пресметнаха, че за излитането на ракета с 4 астронавта от повърхността на Марс са необходими 7 тона ракетно гориво и 25 тона кислород. В същото време един тон кислород е напълно достатъчен за поддържането на живота на астронавтите на повърхността на Червената планета. Транспортирането на 25 тона кислород от Земята до Марс е сериозен проблем и учените считат за по-оптимално на повърхността на Марс да бъде доставен голям кислороден конвертор с тегло един тон. Това устройство може да получава достатъчно количество кислород и неговото използване изглежда по-целесъобразно.

Атмосферата на Марс съдържа 96% въглероден диоксид. Уредът MOXIE, който е част от марсиански роувър, отделя атомите на кислорода от молекулата на въглеродния диоксид. В резултат от този процес в марсианската атмосфера се изхвърля въглероден окис, като за протичането на тази реакция е необходима температура от около 800 градуса по Целзий. Ето защо уредът е направен от устойчиви на висока температура материали, част от които е напечатана с помощта на 3D принтер и съдържат сплави от никел. За поддържане на високата температура се използва лек аерогел. Външната страна на корпуса на това устройство е покрита с тънък слой злато, което отразява инфрачервените лъчи, запазва топлината в уреда и не позволява да бъде нанесена вреда на другите компоненти на роувъра.

Роувърът Perseverance кацна на повърхността на Червената планета на 18 февруари тази година и оттогава до днес засне и изпрати на Земята над 6 хиляди снимки на Марс. Те могат да бъдат разгледани от всеки желаещ, като каталогът непрекъснато се обновява в динамичен режим. Публикуваните снимки са оригиналните, без каквато и да било обработка с помощта на графичен редактор. Има и по-големи фотографии, които специалистите на НАСА са сглобили от няколко малки снимки. По този начин бе направена панорамна снимка на Червената планета с много високо качество, като големината на файла е 610 MB.

https://youtu.be/zGJ2KyCBlrs

В началото на тази седмица специалистите от лабораторията за реактивно движение на НАСА (Jet Propulsion Laboratory, JPL) показа ново видео на потоците марсиански прах по време на първия полет на Ingenuity. Вдигнатият прах е заснет в различни спектри с помощта на мултиспектралната камера за получаване на стереоскопични изображения Mastcam-Z, която е инсталирана на борда на марсианския роувър Perseverance.

Видеото показва облака прах, който се е образувал по време на излитането, както и при кацането на малкия хеликоптер, който бързо се разсейва отдясно на безпилотния летателен апарат. Вижда се и че при излитането облакът прах е значително по-голям в сравнение с кацането.

Разбира се, Perseverance няма да се занимава само със заснемане на марсианския ландшафт и работата на дрона Ingenuity. Получаването на кислород от атмосферата на Червената планета е само една от многобройните и много интересни задачи и експерименти възложени на марсианския роувър.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !