Марсианският дрон извърши рекорден по скорост и далечина полет

Offnews Последна промяна на 30 май 2022 в 14:53 2390 0

039441

Роботизираният Ingenuity, който пристигна на Марс през 2021 година, изпрати на Земята черно-бели кадри, заснети от навигационната камера по време на 25-ия му полет над повърхността на Червената планета. Видеото показва поставен рекорд - дронът е прелетял 704 метра, движейки се със скорост 5,5 метра в секунда.

Първият кадър от изпратения видеоклип започва още от първата секунда на полета. След като се издигна на височина от 10 метра, дронът се насочва на югозапад, като набира максимална скорост за по-малко от три секунди. В началото безпилотният апарат лети над пясъчни доби, след това започва камениста пустош. Накрая се вижда сравнително равна зона, на която е възможно неговото кацане. Полетът продължава 161,3 секунди, като видеото е ускорено около пет пъти и продължава 35 секунди.

https://youtu.be/808aL6xIao0

„По време на този рекорден полет камерата на Ingenuity бе насочена надолу и ни показа спиращи дъха гледки какво означава да си на 33 фута (10 метра) над повърхността при скорост 12 мили в час (19 км/ч)“, каза Теди Цанетос от Лабораторията за реактивно задвижване НАСА.

Навигационната камера е програмирана да се изключва на метър от повърхността. Това я предпазва от марсианския прах при кацането. Самият полет се извършва автономно: специалистите на Лабораторията ги планират и изпращат съответните команди до Марс, а по време на полета бордовите системи - навигационната камера, модулът за измерване на инерцията и лазерният далекомер - изпращат данни в реално време до компютъра на Ingenuity, който управлява дрона. Това дава възможност на устройството да реагира на промените в пейзажа и да изпълнява поставените задачи.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !