Марсианският дрон Ingenuity постави нов рекорд - 30 минутен полет в атмосферата на Марс

Offnews Последна промяна на 16 декември 2021 в 15:56 473 0

Ingenuity

Марсианският роботизиран дрон на НАСА постави нов рекорд. По време на своя 17-ти полет от 5-ти декември, той остана в атмосферата на Червената планета в продължение на 30 минути. По време на предишния си полет с продължителност 117 секунди Ingenuity се приближи до началната точка на "Полето на братята Райт", откъдето започна неговата серия полети, и където в крайна сметка ще изчака пристигането на марсианския роувър Perseverance, който сега изследва региона South Séítah на кратера Jezero.

На 5-ти декември информацията от Perseverance изведнъж прекъсна, а няколкото изпратени пакети от данни не бяха достатъчни. На 10 декември бе получена останалата информация, която потвърди поставения рекорд.

Статистиките към днешен ден показват, че Ingenuity е изминал на Марс разстояние от 3,59 хиляди метра, издигал се е на височина до 12 метра и е развивал скорост до 5 метра в секунда.

18-ят полет на автономния летателен апарат е планиран за 15 декември тази година. Данните от тази мисия трябва да пристигнат на Земята на 16 декември. В рамките на тази мисия Ingenuity трябва да лети на разстояние 230 метра със скорост 2,5 метра в секунда.

Дронът Ingenuity бе създаден като демонстрация на най-новите технологии и трябваше да извърши максимум пет тестови полета. Но неговите възможности се оказаха много по-големи.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !