LaserSETI: новият проект за улавяне на хипотетичните лазерни комуникации на извънземните

Offnews Последна промяна на 31 декември 2021 в 10:19 1391 0

Laser-beacon

Сред специалистите по търсене на следи от извънземни цивилизации е популярно предположението, че извънземните не само знаят за нас, но и привличат нашето внимание с помощта на мощни лазери. Лошото е, че ние нямаме подходящите инструменти, за да уловим тези сигнали. Сега този проблем ще бъде решен от два нови прибора, инсталирани в обсерватории на Хаваите.

Проектът за търсене на извънземен разум SETI инсталира два нови лазерни инструмента върху покрива на института по астрономия в университета на Хаваите. Тези устройства разширяват научните възможности на астрономите им дават възможност да осъществят нови изследвания, съобщи Gizmodo.

За разлика от традиционния подход на SETI - търсене на радиосигнали от извънземните, оптичната версия е фокусирана върху откриване на следи от изкуствена светлина. Логично е да се предположи, че една развита цивилизация може да обменя информация с помощта на лазерни лъчи. Подобен вид комуникация има фундаментално преимущество пред радиосигналите, понеже дава възможност за обмен на милиони пъти повече информация. Именно засичането на подобни комуникации има за цел новата програма LaserSETI.

Предишните усилия на учените да открият лазерите на извънземните се ограничаваха с използването на фотоелектронни умножители, които са на практика камери с резолюция от само един пиксел. Новите устройства работят по съвсем друг начин. Те се базират на предположението, че извънземните комуникации ще бъдат монохромни и тотално ще се различават от светлината, идваща от звездите. Използват се сензори, които много приличат на тези, използвани в обикновените видеокамери.

Всяко едно от тези устройства има две еднакви камери, завъртени на 90 градуса по отношение една към друга. Използва се разделяне на входния лъч, като по този начин се получават спектрите на входящата светлина, а камерите с висока скорост записват получените изображения. По този начин става възможно отделянето на монохромните лазерни излъчвания на хипотетичните извънземни.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !