Криптомилиардер планира да изстреля първата частна космическа станция с помощта на SpaceX

Мария Иванова Последна промяна на 14 май 2023 в 10:40 365 0

Haven-1

Снимка Vast

Криптомилиардер планира да изстреля първата частна космическа станция с помощта на SpaceX

Калифорнийската стартираща компания Vast, основана от предприемача и криптомилиардер Джед Маккалеб, обяви, че планира да изстреля първата в света търговска космическа станция през август 2025 година. За свой партньор в начинанието амбициозният стартъп е избрал космическата компания на милиардера Илон Мъск - SpaceX.

Един от най-новите играчи в космическата индустрия планира да изстреля своята станция Haven-1 на борда на ракетата на SpaceX - Falcon 9, която да я изведе в ниска околоземна орбита. Последваща мисия на Vast ще използва кораба Crew Dragon, за да транспортира екипаж от четирима души до космическата станция, който може да остане там за период до 30 дни.

Космическата станция Haven-1 е със сравнително малки размери (10x4 м.), не много по-големи от капсулата на SpaceX, и на борда ѝ могат да пътуват не повече от четирима човека. Vast обаче се надява Haven-1 да бъде само първият модул от една по-голяма станция с дължина 100 м., в която ще има изкуствена гравитация. Първият модул е достатъчно малък, за да се побере на борда на Falcon 9, но по-големите бъдещи компоненти ще трябва да се издигат от огромната ракета Starship на SpaceX. Припомняме, че тежкотоварната ракета-носител се взриви във въздуха по време на първия си тестов полет през април и очаква разрешение за повторен опит.

Vast е сравнително нов участник в космическата индустрия. Тя е основана миналата година от предприемача Джед Маккейлъб, който натрупва 2,5 млрд. долара от бизнеса си с блокчейн и криптовалути. Компанията се стреми да бъде първата, която ще изпрати космическа станция в ниска околоземна орбита, но има и други, които се надяват да заемат това място. Axiom Space например планира да разположи първия модул на своята космическа станция в края на 2025 г., последван от втори модул през 2026 година.

Друг конкурент в състезанието за изграждане на първата в света частна космическа станция е космическата компания Blue Origin на Джеф Безос, която обаче не очаква да изстреля своята Orbital Reef преди втората половина на десетилетието. Voyager, Lockheed Martin и Nanoracks също не очакват да пуснат в експлоатация своето съоръжение Starlab преди 2027 година.

Международна космическа станция (МКС) заема ниска околоземна орбита от повече от 20 години, като екипажът ѝ от астронавти се сменя, а на борда ѝ често се провеждат нови изследвания. Американската космическа агенция NASA планира да пенсионира остаряващата МКС през 2031 г., като я разбие в Тихия океан.

Космическата агенция разчита на търговските си партньори за разработване на нейна алтернатива. През декември 2021 г. тя възложи отделни договори на Blue Origin, Nanoracks и Northrop Grumman за разработване на концепции за космически станции, които ще обслужват както обществени, така и частни интереси в космоса.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !