Космическият телескоп Джеймс Уеб засне галактики и звезди

Offnews Последна промяна на 17 март 2022 в 16:58 2528 0

DW

НАСА съобщи, че са направени успешни тестове на работата на механизма за точно фокусиране на 18-те сегмента на главното огледало на космическия телескоп Джеймс Уеб чрез неговото насочване към точно определена звезда. Но оптиката на устройството се оказа толкова мощна и възможностите на научния инструмент NIRCam дотолкова чувствителни, че заедно с въпросната звезда телескопът засне на заден план редица галактики и звезди.

Специалистите на НАСА добавиха, че на сегашния етап вече е осъществено регулирането на всеки сегмент на главното огледало и сега то вече може да се фокусира с голяма точност. Настройването и калибрирането е направено с помощта на инфрачервения сензор на научния инструмент NIRCam.

https://youtu.be/MiGx8xv6xjE

Американската космическа агенция добавя, че по време на тестването на огледалото и на оптиката на космическия телескоп не са открити критични проблеми и не е забелязано замърсяване на елементите. Електрониката на Джеймс Уеб също работи безпроблемно и информацията към Земята се подава както е предвидено.

Сега започва петият етап от подготовката на космическия телескоп при който точното подравняване на различните оптични елементи ще се извършва чрез фокусиране и разфокусиране върху известни космически обекти, като по този начин ще бъдат коригирани възникналите грешки. Това всъщност ще бъде най-фината настройка на главното огледало на Джеймс Уеб.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !