Космическият телескоп Джеймс Уеб преодоля 32% от своя път

Offnews Последна промяна на 29 декември 2021 в 17:20 376 0

webb_and_ariane

На 25-ти декември, точно на Коледа, в космоса бе изведена орбиталната инфрачервена обсерватория Джеймс Уеб. След отделянето и на втората степен на ракетата носител Ariane 5, телескопът успешно разгъна своята слънчева батерия, антената за високоскоростен обмен на данни Gimbaled Antenna Assembly (GAA) и започна своя полет към втората точка на Лагранж. Научната дейност на космическия телескоп трябва да започне след около половин година.

Засега всичко върви по точно определения график. Космическият апарат успешно извърши и втората маневра от междинната корекция на своята територия. Това е втората от общо трите предварително планирани корекции. Сега започва разгъването и на защитния екран, който предпазва огледалото на телескопа от преките лъчи на Слънцето.

Интересно е, че вече съдбата на новия космически телескоп с цена 10 милиарда щ. долара може да бъде следена в реално време. В специалната уеб-страница на НАСА се показват необходимите данни, включително разстоянието на Джеймс Уеб до Земята, до крайната цел, температурата на най-горещите и най-студените повърхности, текущата скорост и други. Към днешен ден космическата обсерватория разви скорост над 1 км секунда и се отдалечи от нас на около 500 хиляди километра. До L2 телескопът трябва да преодолее около още 976 хиляди километра, което означава, че той е изминал около 32% от своя път.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !