Космически апарат на ОАЕ вече е в орбита около Марс

Offnews Последна промяна на 10 февруари 2021 в 12:21 7004 0

emirates mars

Мисията Hope на Обединените Арабски Емирства за извеждане на сателит в орбита около Марс се увенча с успех. Проектът на стойност 200 милиона щатски долара нарежда ОАЕ сред петте страни достигнали планетата.

Hope беше изстреляна от космическия център Танегашима в Япония с ракета Mitsubishi H-2A. На апарата бяха необходими седем месеца за достигане на местоположението си. Той пристигна малко преди конкурентните мисии на Китай и САЩ.

Целта на апарата е да се задържи в орбита около Марс и да наблюдава атмосферата. Идеята е да бъде получена по-ясна представа за времето на планетата. Сред параметрите за наблюдение са цикличността на времето, формирането на пясъчни бури и откриване причината за изтичанията на водород и кислород.

https://youtu.be/ae1pANFLPk0

Мисията на Hope към Марс не премина без затруднения. По-рано през годината е било необходимо изгарянето на значително количество гориво за забавяне до нужната скорост.

Шансовете ѝ за успех бяха определени на около 50%, но дори достигането до този етап се посочва като постижение. От ОАЕ споделят, че това е бъдещето за страната.

Един от най-големите производители на петрол се опитва да пренастрои икономиката си и да се превърне в хъб за наука и иновации. Това разбира се е необходимо заради постепенното намаляване на важността на енергията от изкопаеми горива.

ОАЕ планира да изпрати апарат на Луната до 2024 г. Страната залага на собствени учени и инженери за изграждането на съоръжението.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !