Компанията на Amazon представи първите си таксита - роботи

Offnews Последна промяна на 15 декември 2020 в 11:05 4275 0

dims (1)

Близо половин година след като Amazon купи стартъпа за автономни коли Zoox, компанията представи първите си таксита - роботи. Те се наричат Zoox robotaxi и са проектирани специално за шофиране в градска среда.

За вписването им в натоварения градски трафик допринасят компактните размери на този вид коли.  Те са с дължина едва 3.63 метра, която е една от най-малките в автомобилната индустрия.

Друга отличителна черта на самоуправляващите се таксита на Zoox е, че са с двупосочно шофиране. Те не притежават волан, предна и задна част, както и стандартни седалки. Вместо това пътниците, които могат да бъдат четири на брой, е предвидено да седят на места тип пейки за двама и един срещу друг.

В този смисъл компактното превозно средство наподобява повече на единичен трамваен вагон, отколкото на конвенционалните автомобили. Въпреки компактните си размери, Zoox robotaxi може да достигне скорост до 120 километра в час.

Самоуправляващият се автомобил се захранва с два мощни комплекта батерии, които му осигуряват около 16 часа време за работа. С други думи едно, роботаксито на Zoox може да е в движение в рамките на деня, а през нощта да бъде презаредено.

Въпреки нетрадиционния дизайн на автономния автомобил, производителите му са помислили за сигурността на пътниците. В случай на инцидент се активира специално проектирана система за въздушни възглавници, която осигурява надежда защита за пътуващите. Освен това Zoox robotaxi е оборудвано с камера и радарна система, които осигуряват 270-градусово зрително поле и на практика елиминират напълно слепите зони.

Първите тестове на такситата роботи на Zoox вече се провеждат в Лас Вегас, Сан Франциско и Калифорния. Компанията планира да пусне базирана на мобилно приложение таксиметрова услуга, подобна на Uber и Lyft. Тя обаче няма да стартира през предстоящата 2021 година.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !