Китайският термоядрен реактор постави нов рекорд

Offnews Последна промяна на 01 юни 2021 в 11:31 5253 0

The-Chinese-artificial-sun-reaches-record-temperatures-and-brings-energy

Физиците направиха още една стъпка към на практика безкрайната и съвършено чиста енергия. Китайската агенция Синхуа съобщи, че експерименталният свръхпроводящ токамак на академията на науките на КНР е успял да удържи нагрятата до 120 милиона градуса плазма в продължение на 101 секунди. Предишният рекорд в това отношение бе на физиците от Южна Корея.

Задачата на металния тор, който е обвит от индуктивности, е по магнитен път да удържи потоците силно нагрята водородна плазма от контакт със стените на токамака достатъчно дълго време, за да започне контролирана термоядрена реакция. През 2016 година учените от EAST успяха да нагреят водородна плазма до около 50 милиона °C и да я удържат в това състояние в продължение на 102 секунди. След това през 2018-та същите учени успяха да нагреят плазмата до 100 милиона градуса по Целзий (шест пъти по-висока температура от центъра на Слънцето) и да я удържат в продължение на 10 секунди.

Сегашният експеримент е следващата стъпка напред както по температура, така и по време. При новия абсолютен рекорд плазмата бе нагрята до 120 милиона градуса по Целзий, като остана в това състояние цели 101 секунди. Освен това, при друг тест китайските учени са постигнали температура от 160 милиона градуса по Целзий и са успели да я удържат в това състояние в продължение на 20 секунди.

Крайната цел на EAST е да се намери начин за удържане на плазмата при температура около 100 милиона градуса по Целзий в продължение на около 1000 секунди или приблизително 17 минути. Това е едно от най-важните условия за постигането на контролируема термоядрена реакция, при която се генерира чиста енергия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !