Китай ще изгражда сателитна комуникационна система на Луната

Offnews Последна промяна на 22 май 2022 в 10:15 744 0

capstone_graphic_13feb20-1024x768

На 24-ти април тази година Китай отпразнува националния Ден на космонавтиката. Празникът е създаден през 2016 година, а тази дата е избрана защото именно на този ден през 1970-та година в орбита е изведен първия китайски сателит Дун Фан Хун I (Dongfang Hong-1). По време на това събитие, организирано от Китайското национално космическо управление (CNSA) бе съобщена интересна информация за китайските космически мисии през следващите няколко години. Най-важното е, че Китай възнамерява да изгради около Луната специализирана сателитна система, която ще може да поддържа връзка със Земята, като ще се използва и за навигация по повърхността на нашия естествен спътник. Представителите на космическото управление поканиха редица други страни да участват в проекта, понеже след няколко десетки години астронавтите и тайконавтите явно ще прекарват много време на Луната и чрез съвместна работа всичко може да стане по-бързо.

Китайската система за сателитна навигация на Луната

За намеренията на Поднебесната да създаде система за сателитна навигация на Луната съобщи заместник директорът на Космическото управление на Китай Ву Янхуа (Wu Yanhua). Той заяви пред медиите, че първите сателити от тази мисия могат да бъдат изстреляни в космоса още през 2023-та или 2024-та година. Всички процеси от тази мисия могат да бъдат осъществени по-бързо и по-лесно, ако се включат и други държави. Изданието Space News подробно разгледа какви са намеренията на Китай относно естествения спътник на Земята.

Лунната програма на Китай

През 1998 година китайските учени разработиха национална програма за усвояване на Луната, която получи името Чанъе. Името на тази програма съвпада с името на китайската богиня Чанъе, която се счита за покровителка на Луната.

Лунната програма на Китай се състои от четири основни фази:

  • Първи полети в орбита около Луната
  • Меко кацане на Луната
  • Доставянето на лунни проби на Земята
  • Разгръщане на Международна научна станция на южния полюс на Луната

Първият етап на тази програма приключи с пълен успех - космическите апарати Чанъе-1 и Чанъе-2 без каквито и да било проблеми многократно обиколиха Луната и създадоха подробна карта на нейната повърхност. В рамките на втората фаза бе осъществено успешно кацане на лунния модул Чанъе-3, който носеше със себе си лунните роувъри Юйту (нефритен заек) и Чанъе-4. По време на третата фаза на китайската космическа програма, на Земята бяха доставени проби с лунен грунт, взети от роботизираните лунни апарати Чанъе-5Т1 и Чанъе-5 - първият бе използван за оглед и разузнаване на терена, а вторият взе лунните проби и ги транспортира до Земята, като ги достави на китайските учени на 16-ти декември 2020-та година.

Към днешен ден основната задача на китайските изследователи е изграждането на роботизирана научна станция на южния полюс на Луната. За периода от 2023-та до 2024-та години на Луната трябва да пристигнат лунните модули Чанъе-6 и Чанъе-7. След това, през 2026-2030-те години са планирани на Луната да кацнат Чанъе-8 и руската Луна-28, но поради инвазията в Украйна не е известно какво ще стане с руския модул. Всички тези модули включват роботизирана техника, която трябва да изгради Международната лунна станция, като тези роботизирани машини са проектирани по такъв начин, че могат дълго време да работят без участието на хора.

Лунните сателити

Новата лунна комуникационна система ще се използва за насочването на космическите апарати Чанъе-6 и Чанъе-7, които не само допълнително ще изучат повърхността на Луната, но и ще донесат нови проби на Земята, които може да включват и вода, ако бъде открита. Заедно с тях на естествения спътник на нашата планета ще бъдат изпратени модул за кацане, всъдеход и неголям робот, които ще се използват за проверяване на сенчестите области на кратерите за наличието на вода или лед. Тези апарати имат нужда от надеждна връзка със Земята и китайските учени възнамеряват да изпратят първите компоненти на лунната сателитна комуникационна система още през 2023-та или 2024-та година.

Да отбележим, че Китай вече има един сателит в подходяща орбита, който от няколко години се използва като ретранслатор. Това е сателитът  Queqiao, предназначен за ретранслация на сигналите на междупланетната станция Чанъе-4, която бе изведена в космоса през 2018-та година. Чанъе-4 успешно кацна на обратната страна на Луната, но оттам няма как да бъде осъществена пряка връзка със Земята. Ето защо в орбита около Луната бе изпратен сателитът-ретранслатор Queqiao.

Queqiao се намира в хало орбита около точката на Лагранж L2 на системата Земя-Луна.

Плановете на Китай до края на десетилетието включват изпращането на сонда до Марс и нейното връщане до Земята с марсиански проби, полет до Юпитер, както и изграждането на международна лунна база със сателитна комуникация.

Китай заяви, че ще осигури съвместна работа с всички държави от целия свят в рамките на мирното изследване на космическото пространство.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !