Китай с амбициозен космически план

Offnews Последна промяна на 31 януари 2022 в 11:56 525 0

SpaceX Falcon 9

Китай разкри плановете си за изследване на космоса през идните пет години. Страната има амбициозни цели, включително засилване на инфраструктурата си и следващо поколение космически апарати за превоз на хора.

Страната проучва и как е възможно кацането на хора на Луната през идните години. Пътната карта очертава доста значителните амбиции на Китай за Космоса.

През изминалите десетилетия страната положи сериозни усилия в разширяване на космическите си възможности. Страната увеличи честотата и обхвата на изстрелванията си, достигайки до роботизирано изследване на Марс.

Китай предприе и дългосрочна кампания за изследване на Луната с изпращането на серия от апарати, вклюително и роувъри на няколко години. През 2019 г. страната стана първата с роувър на далечната страна на Луната, а през 2020 г. тя дори върна проби от повърхността към Земята.

Следващата цел разбира се е отвеждане на хора до Луната, като в тази насока има значителен прогрес. През 2021 г. Китай изстреля основния модул за новата си космическа станция, която ще е в Земна орбита. В момента на борда ѝ има трима астронавта.

Преди изпращането на хора до Луната, Китай ще изпраща още апарати, два през идните пет години. Те ще изследват полюсите и зоните, в които се счита, че може да има лед. Планира се и изграждане на международна изследователска станция.

Планира се и изпращането на апарати до други планети в Слънчевата система. В това число до системата на Юпитер и отново до Марс с връщане на проби от Червената планета. Други цели са доизграждане на космическата станция, подобряване на сателитни технологии, ракетни системи, двигатели и т.н.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !