Китай планира междузвездна мисия

Offnews Последна промяна на 28 април 2021 в 10:27 6700 0

space-1201086_640

Китай заяви, че планира да изпрати две космически сонди отвъд пределите на Слънчевата система. По този начин тя ще стане втората държава, която някога е стартирала междузвездна космическа мисия.

Много държави и компании са изпращали апарати до други планети, но Китай планира да изпрати - до друга звездна система. Това е значително по-сложна мисия, заради много по-далечните разстояния.

Очаква се двете космически сонди да преминат в междузвездното пространство точно на 100-годишнината от основаването на Китайската народна република през 2049 година. За да спази този срок, Китай ще трябва да изстреля своя космически кораб през следващите три години - амбициозен срок за такава дългосрочна мисия.

Ако всичко върви по план, Китай ще бъде втората държава след САЩ, чиито представители ще напуснат Слънчевата система. А самите сонди ще бъдат шестият и седмият междузвездни обекти, изстреляни от Земята.

Сондите ще трябва да изминат около 100 астрономически единици - една от които е средното разстояние между Земята и Слънцето - до 100-ия рожден ден на страната през 2049 година. Това означава, че успехът на мисията не би бил само научен триумф, а и празник на все по-нарастващата популярност на Китай като лидер в космическите изследвания.

Разстоянието между хелиосферата и междузвездното пространство е сто пъти по-голямо от това между Земята и Слънцето. Преминаването на този праг ще даде на китайската космическа агенция възможността да изучава пространството между звездите, което ще доведе до по-добро разбиране на галактиката.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !