Китай изгражда огромен клъстър от телескопи за изучаване изригванията на Слънцето

Стефан Николов Последна промяна на 24 август 2022 в 17:46 2291 0

Daocheng Solar Radio Telescope

Снимка China News Service

Daocheng Solar Radio Telescope

Китай изгражда най-големият в света клъстър от радиотелескопи, които са обединени за изучаване на Слънцето и неговата корона. Това е даочънският слънчев радиотелескоп (Daocheng Solar Radio Telescope – DSRT), който ще разшири познанията ни за коронарните изригвания на Слънцето, които са причината за възникването на геомагнитни бури на Земята. Информацията е на онлайн изданието Space.

Според тази информация, клъстърът на DSRT се изгражда на едно от платата в провинция Съчуан, която се намира в югозападната част на Китай. Когато този грандиозен астрономически обект бъде завършен, той ще има общо 313 сателитни чинии, като всяка от тях е с диаметър 6 метра. Тези параболични антени образуват клъстър с формата на правилна окръжност, който събира информацията като единна антена. Умишлено или не е, неговият диаметър е 3.14 км, което съвпада с математическата константа π, а тя е ключова при определянето на обиколката и площта на окръжности.

DSRT ще се използва за изучаване на коронарните изригвания на слънчева маса. Това са гигантски изхвърляния на заредени частици от слънчевата корона. Ако са насочени към Земята и достигнат нашата планета, тези изригвания повреждат сателити, нарушават комуникациите и нанасят вреда на електропреносните мрежи и на чувствителната електронна техника.

Този проект е част от много по-мащабната програма "Китайски меридиан" за създаването на голяма верига от параболични антени за наземно наблюдение на най-различни космически обекти. В рамките на тази програма в автономния регион Вътрешна Монголия на Китайската народна Република се изгражда спектрален радиохелиограф за наблюдения на Слънцето. Този астрономически обект включва 100 параболични антени, които образуват спирала с три рамена и дава възможност за изучаването на нашата звезда в широк спектър от радиочестоти.

В рамките на проекта "Китайски меридиан" се предвижда изграждането на около 300 астрономически инструмента за наземно изучаване на космоса, като достъпът до този инструментариум ще става от 31 специализирани станции, разположени на територията на цялата страна. Проектът се ръководи от Националния център за космически науки към Китайската академия на науките. Участват над 10 от водещите научни института на Китай.

Изданието The South China Morning Post от своя страна съобщи, че работата по изграждането на клъстъра от антени върви по график и строителството на телескопа DSRT трябва да приключи най-късно до края на тази година. Изследванията на този радиотелескоп ще ни дадат възможност по-добре да преценяваме влиянието на активността на нашата звезда върху климата на Земята, ще позволи да се правят по-точни прогнози за възникването на геомагнитните бури, както и какви ще бъдат най-вероятните последствия от тях.

В началото на този месец китайски учени обявиха, че са готови с новия проект за разполагане на космически радиотелескоп в орбита около Луната и представиха неговата технологична и икономическа обосновка. Този уред ще даде възможност на хората да надникнат в годините на формиране на нашата Вселена, когато е била едва на 200 млн. години. Радиосигналите от това време не могат да проникнат през шумовете и смущенията, създавани от Земята, а орбитата на Луната е идеална за подобна цел, понеже там влиянието на земните шумове е много по-малко.

Китай много бързо развива своите космически технологии и е напълно възможно в близките няколко години да изпревари всички в тази област.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !