Към 2070 година океаните вместо да поглъщат, ще започнат да отделят фреон

Offnews Последна промяна на 17 март 2021 в 13:35 5796 0

Study predicts the oceans will start emitting ozone-depleting CFCs

Световният океан е огромно хранилище за различни газове, включително на трихлорофлуорометан, по-известен като фреон. Тези вещества се натрупват на голяма дълбочина и остават там със столетия. Американски учени откриха, че понякога този процес протича обратно. Направените изчисления показаха, че океанът може да стане значителен източник на фреон към средата на това столетие.

Фреонът е веществото, което най-бързо разрушава озоновия слой - частта от стратосферата, който ни защитава от твърде вредното за нашето здраве ултравиолетово излъчване. Разбира се, морският фреон, надеждно складиран на голяма дълбочина, няма как да навреди на озоновия слой. Но в резултат от все по-нарастващото нагряване океаните губят способността си да удържат фреона. Уеб изданието MIT News допълва, че климатичните промени не са непосредствената причина за това явление, но ускоряват този процес.

Според компютърния модел, съставен от американските учени, към 2075 г. океаните ще започнат да изхвърлят повече фреон, отколкото поглъщат, а към 2130 година концентрацията на фреон в атмосферата ще се увеличи до неприемливо ниво. Очаква се и времето на пребиваване на тези частици в атмосферата на Земята да се увеличи петорно, което още повече ще навреди на озоновия слой на планетата.

Възстановяването на озоновия слой засега е едва ли не единственият резултат от действията на човечеството по отношение запазването на околната среда. Според официалните статистики на ООН, озоновият слой трябва напълно да се възстанови към 2060 година.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !