Изследване: по-голямата част от човечеството може изцяло да премине към използване на зелена енергия

Offnews Последна промяна на 15 ноември 2021 в 09:00 367 0

Most Electricity in Industrialized Nations Could Be From Wind And Solar, Study Shows

Електроцентралите, които ни осигуряват електрическа енергия, за да има светлина в домовете ни и дават възможност да използваме всякакви компютърни устройства, са твърде вредни за околната среда. Това важи особено много за топлоелектрическите централи, в които се изгарят въглища и други видове изкопаемо гориво. Те отделят големи количества въглероден диоксид в атмосферата, заради който възниква парниковия ефект, който от своя страна води до глобално затопляне на планетата. За да се запази природата, правителствата на много държави се опитват да преминат към използването на възобновяеми източници на енергия. Това са слънчеви панели, вятърни електроцентрали и други съоръжения, които генерират електрическа енергия без да нанасят вреда на околната среда. Това е енергия, което е прието да се нарича зелена енергия. Дали наистина можем изцяло да се откажем от старите мръсни електроцентрали? Публикуваната в началото на този месец научна работа доказва, че това е възможно. Но има няколко нюанса.

Преходът към възобновяемите източници на енергия

Според публикуваните данни от научното издание Science Alert, хората могат да преминат към възобновяеми източници на енергия, само ако комбинират използването на слънчеви панели и вятърни генератори. Не бива да забравяме и че е необходимо използването и на големи акумулаторни хранилища, в които да се съхранява получената електрическа енергия. Това се налага, понеже през нощта слънчевите панели не работят, а и невинаги има подходящ вятър за турбините. През нощта и през по-спокойните дни, хората трябва да използват натрупаната в хранилищата електрическа енергия.

Ефективността на възобновяемите източници на енергия

В тази научна работа е показана подробната статистика на количеството енергия, консумирана от 42-те най-големи държави за периода от 1980 до 2018 година. Оказа се, че енергията на слънцето и на вятъра е достатъчна за удовлетворяване потребностите от електроенергия за 80% от жителите на тези страни. Според анализа и пресмятанията на учените, най-много енергия могат да осигурят слънчевите панели. Изследователят Стивън Дейвис (Steven Davis) отбеляза, че на някои държави дори не се необходими чак толкова големи акумулаторни хранилища за осигуряване на по-големи резерви електрическа енергия. Това е важен момент, понеже изграждането на подобни акумулаторни хранилища е твърде скъпо.

Най-лесно към възобновяема енергия могат да преминат държавите, разположени в ниски географски ширини. Това е съвсем логично, понеже там слънчевите дни са много повече. Това означава, че хората могат много по-дълго да разчитат на слънчевата енергия.

"Историческите данни показват, че страните, които са разположени по-далече от екватора, от време-навреме навлизат в периоди, наричани тъмна депресия, когато слънчевата и вятърната електроенергия е твърде малко" - отбеляза изследователят Дан Тонг (Dan Tong).

Проблемите при използването на слънчева и вятърна енергия

Някои страни имат много по-голяма нужда от мощни акумулаторни хранилища. В нашата планета има региони, при които всяка година има многодневни периоди на липса на светлина и вятър. Като пример може да се посочи Германия, която се намира на по-висока географска ширина и има нужда от повече и по-мощни акумулаторни хранилища на електрическа енергия. Съвсем скоро в страната, известна със своите наденички и бира, имаше нещо като тъмна депресия, която за щастие на всички продължи само около две седмици.

Очевидно е, че тези държави могат да купуват зелена енергия от своите съседи, при които тези проблеми са много по-малко. За Германия това може да бъде Испания със своето обилие от слънчеви дни, както и Дания, където ветровете са постоянни и силни.

Според тази научна работа, в близкото бъдеще човечеството все пак може да се прехвърли към използване на възобновяеми източници на енергия. Но процесът на спиране на сегашните електроцентрали, в които се използва изкопаемо гориво, ще протича различно в зависимост от местоположението на съответната страна и от наличните ресурси. Изследователите подчертават, че този преход ще бъде тежък за хората и силно ще зависи от обществените и политическите фактори. За пример се посочва, че преди да започне изграждането на големите слънчеви и вятърни електроцентрали, бе необходима дълга подготовка на общността и органите на властта.

Може би бъдещето принадлежи на атомните електроцентрали?

Независимо от тази научна работа, голям брой учени са на мнение, че нашата планета не може да бъде спасена само от слънчеви и вятърни електроцентрали. Те обясняват своето мнение с това, че концентрацията на въглеродния диоксид на планетата ще продължи да намалява твърде бавно. При подобна скорост едва ли ще можем да предотвратим климатичната катастрофа. Като алтернативен източник на електрическа енергия се предлагат атомните електроцентрали.

Преди време се говореше, че атомната енергия е изключително важна за прехода към възобновяема енергия, но на този въпрос не се обръщаше особено голямо внимание. Днес редица членове на ЕС са убедени, че декарбонизацията е по принцип невъзможна без мирен атом и сега гласовете в защита на АЕЦ започнаха да стават изключително силни.

В началото на есента десет държави на Европейския съюз, оглавявани от Франция, официално се обърнаха към Европейската комисия с молба ядрената енергетика да бъде призната като нисковъглероден източник на енергия, който трябва да стане част от планирания за десетилетия напред преход на ЕС към зелена енергия и климатична неутралност. Освен от Франция, писмото бе подписано от България, Хърватия, Чехия, Финландия, Унгария, Полша, Словакия, Словения и Румъния. Във всички тези държави има работещи АЕЦ, а във Франция 70% от електрическата енергия се генерира от атомни електроцентрали. В крайна сметка Европа призна атомните електроцентрали за източник на зелена енергия.

Това се случва не само в Европа. Климатичните промени и енергийната криза в Китай принудиха Пекин да вземе решение за бързото развитие на атомната енергетика в Поднебесната. Новият план предвижда изграждането на 150 нови ядрени реактора в страната, което трябва да стане през следващите 15 години.

Наистина, атомните електроцентрали могат да осигурят достатъчни количества чиста енергия, която да е достатъчна за електромобилите, продажбите на които стремително се увеличават с всеки изминал ден.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !