Израелските военни използват все повече оръжейни системи с изкуствен интелект

AI системите на тази страна могат да избират целите и да организират набези

Стефан Николов Последна промяна на 18 юли 2023 в 12:03 2416 0

RoBattle

Снимка IAI

Израелските военни използват все повече оръжейни системи с изкуствен интелект

Въпреки че рязкото нарастване на използването на изкуствен интелект (AI), както генеративен, така и друг, през тази година доведе до опасения относно загубата на много работни места и отмирането на човешката креативност, то също така засили отдавнашните страхове относно прилагането на изкуствения интелект в оръжията. Израел от години използва автономни оръжия и безпилотни самолети. Сега военновъздушните ѝ сили започнаха да използват изкуствен интелект за избор на цели за въздушни удари и организиране на военната логистика.

Изданието Techspot съобщава, че израелски военни са потвърдили използването на система за военни препоръки с изкуствен интелект, която анализира големи масиви от данни, за да определи кои цели да бъдат избрани за въздушни удари. След това набезите могат да бъдат бързо организирани с помощта на друг ИИ, който носи името Fire Factory и използва данните за целите, за да изчисли какво трябва да бъде зареждането с боеприпаси, да приоритизира и разпределя хиляди цели между самолетите и безпилотните самолети и да предложи график на атаките.

Предоставянето на значителни нива на контрол на изкуствените интелекти върху военните операции предизвика многобройни противоречия и дебати. Служител на Израелските сили за отбрана (IDF) се опита да облекчи опасенията, като подчерта, че системите се контролират от хора, които проверяват и одобряват целите и плановете. Само че използваната технология не подлежи на държавна или международна регулация.

Израелските системи с изкуствен интелект са били използвани и преди в бойни ситуации, включително в 11-дневния конфликт в ивицата Газа през 2021 г., който IDF нарече първата "война с изкуствен интелект" поради използването на технология за идентифициране на площадките за изстрелване на ракети и разполагане на рояци дронове. Ако напрежението с Иран във връзка с програмата му за обогатяване на ядрено гориво продължи да се увеличава, AI оръжията на Израел ще бъдат използвани в по-мащабна война в Близкия изток.

Израел е световен лидер в областта на автономните оръжия и роботизирани военни системи. Управляваните от изкуствен интелект оръжейни кули по границите на страната могат да проследяват цели с повишена точност, когато стрелят със сълзотворен газ и гумени куршуми. Страната също така използва автономни дронове-самоубийци и безпилотни боеприпаси, които се "застояват" във въздуха, преди да ударят цел, отговаряща на предварително определени критерии.

Поддръжниците на използването на изкуствен интелект в тези системи твърдят, че те биха могли да намалят жертвите сред цивилното население. Онези, които се обявяват против използването им, заявяват, че една грешка на машината може да унищожи невинни хора, като няма да има кой да бъде обвинен за това нещо.

Големите постижения в тази област и предупреждението на бившия ръководител на Google Ерик Шмидт, че изкуственият интелект може да има ефект върху войните, аналогичен на въвеждането на ядрените оръжия, доведоха до това, че над 60 държави се съгласиха да разгледат опасенията относно използването на изкуствен интелект във военните действия на първата световна среща на върха за отговорно използване на изкуствения интелект във военната област (REAIM). Единственият участник, който не подписа този призив за действие, бе Израел.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !