Японски стартъп прави първите сателити от дърво

Offnews Последна промяна на 30 декември 2020 в 12:23 4161 0

Capture

Японският стартъп Sumitomo Forestry, заедно с Университета в град Киото, започна да прави първите по рода си сателити от дърво. Целта е да се сведе до минимум количеството космически боклуци, които се натрупват в орбита през последните десетилетия.

Според създателите им, дървените сателити могат просто да изгорят при повторно навлизане в земната атмосфера, без да оставят алуминиеви частици както другите спътници. Тези миниатюрни отпадъци остават в горните слоеве на атмосферата в продължение на години и в крайна сметка могат да повлияят негативно на околната среда на Земята.

В момента изследователите проучват как различните видове дървесина биха издържали на екстремните условия в Космоса. Те ще трябва да издържат не само на високи температури, а и на силна радиация.

Според Световния икономически форум близо 6 000 спътника обикалят около Земята, като все повече компании планират изтрелването на свои собствени съзвездия. Целта е доставянето на широколентова интернет връзка до всяка точка на света.

Космическата компания SpaceX например вече е изпратила около 1000 от своите сателити Starlink в орбита. За тях обаче е характерно, че се самозапалват при повторно влизане в атмосферата, когато вече не са полезни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !