Япония започна да изгражда кораби за доставка на електроенергия от морските вятърни електроцентрали

Offnews Последна промяна на 10 декември 2021 в 16:50 339 0

PowerArk-PowerX.a9c9db

Танкерите, транспортиращи нефт и газ, играят важна роля в глобалната икономика, но съвсем скоро към тях може да се присъединят нови съвсем необичайни кораби. Японската стартираща компания PowerX представи тримарана Power ARK, който може да доставя възобновяема енергия от изградените навътре в морето вятърни турбини към сушата. Това ще осигури нови възможности за електроцентралите от подобен тип.

Главната цел на PowerX е развитието на крайбрежната енергийна инфраструктура, благодарение на което енергията от водните вятърни електрически централи може да се доставя в произволна точка на света. Засега вятърните електроцентрали не могат да бъдат изграждани навсякъде, понеже основата на турбините се закрепва на морското дъно.

Така например, най-мощната в света вятърна турбина, създадена от компанията General Electric, може да бъде инсталирана във вода на дълбочина до 60 метра. Това е и причината бизнесът да започва да разработва нови решения от рода на плаващата платформа Hywind близо до крайбрежието на Шотландия.

Япония има дълбоки крайбрежни води и възможността за прокарване на кабели са твърде ограничени. Ето защо PowerX възнамерява да транспортира електрическата енергия по водата. Разработените от компания своеобразни танкери носят със себе си акумулаторни хранилища с голям капацитет. Първият кораб от подобен род - Power ARK 100 е 100 метров тримаран е с електрическо задвижване, пробег от 300 км и биодизел за резерва.

Корабът носи 100 големи акумулаторни блока с общ капацитет 220 мегаватчаса. PowerX подчертава, че тази енергия е достатъчна за захранването на 22 000 японски домакинства в продължение на няколко денонощия.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !