Ядрената ракета Vasimr може само за един месец да достави хора на Марс

Offnews Последна промяна на 26 март 2022 в 11:51 357 0

Vasimr

Според анализите и информацията на НАСА, за да достигнат повърхността на Марс, хората трябва да преодолеят разстояние от около 55 милиона километра. При използването на сега съществуващите ракети това ще отнеме седем-осем месеца, като през това време е напълно възможно нещо в космическия кораб да се повреди, екипажът да не издържи толкова дълго затвореното пространство и още много други подобни. По принцип лошите сценарии са много, като се започне с банална повреда на някой от модулите на ракетата до конфликт сред астронавтите.

Именно това бе причината през 2010 година ръководителят на компанията Ad Astra Франклин Чанг-Диас (Franklin Chang-Diaz) да каже, че обикновените химически ракети не могат да доставят хора до Марс. Ето защо в качеството на значително по-мощна алтернатива неговата компания работи върху ядрената ракета Vasimr VX-200SS, която може да транспортира астронавти до Червената планета в рамките на само един месец. Преди известно време тази ракета успешно премина 88 часови специализирани тестове и постави нов рекорд по издръжливост на ядрените ракетни двигатели. Да се спрем малко по-подробно.

Преимуществото на ядрените ракети

Авторитетното издание Interesting Engineerin публикува редица подробности за тази ядрена ракета, която може да се използва за бърз полет до Марс. Обикновените ракети изразходват всичкото си гориво във вид на един продължителен и управляем взрив още по време на изстрелването. Те нямат възможност временно да спрат изгарянето на горивото и дори не могат рязко да променят траекторията на своя полет. Нещо повече, връзката между космическия кораб и центъра за управление ще бъде забавена с около 10 минути и ако внезапно възникне авария и се случи нещо страшно, ние ще можем само с ужас да наблюдаваме тяхната гибел. Да им се помогне от Земята е невъзможно.

За бъдещите полети до Марс се предвижда използването на Starship на космическата компания на Илън Мъск SpaceX

Според компанията Ad Astra, тяхната ядрена ракета Vasimr VX-200SS може да се справи с всичките тези усложнения. Използваният от нея ядрен ракетен двигател може да се изключва и включва по всяко време на полета. Той постепенно ще ускорява космическия кораб докато не достигне пиковата скорост от 54 км в секунда, което според пресмятанията ще стане към 21-ия ден от полета. Това означава, че този космически кораб от нов тип ще бъде четири пъти по-бърз от всички съществуващи към днешен ден космически ракети. Благодарение на тази своя особеност, този кораб ще може да достави хора на Марс само за един месец вместо за седем-осем месеца. И тъй като полетът е по-кратък, екипажът по-малко ще бъде подложен на въздействието на космическата радиация, което е един огромен плюс. Нещо повече, този тип ядрени двигатели дават възможност по всяко време да бъде променена траекторията на полета.

Принципът на работа на ядрения ракетен двигател

Името на ракетата Vasimr всъщност е абревиатурата на думите Variable Specific Impulse Magnetoplasma Rocket или магнитоплазмена ракета с променлив специфичен импулс. Казано с други думи, в този двигател се използват ядрени реактори за нагряване на плазмата до 2 милиона градуса по Целзий, което става чрез нагряването на газ. Образувалата се плазма се удържа чрез електромагнитни полета с помощта на специални електромагнити. Образувалата се по този начин реактивната струя излиза през дюзата в задната част на двигателя и ускорява ракетата до скорост 197 950 километра в час или 54 км в секунда.

https://youtu.be/RRJeyuq8UCQ

Безопасността при ядрените ракети

Идеята на компанията Ad Astra изглежда много привлекателна, но и опасна. Но специалистите вече знаят как да защитят жителите на Земята и космическите пътешественици от радиацията на ядрения двигател. Първо, ядреният двигател на ракетата Vasimr ще бъде активиран едва след като тя бъде изведена в орбита от конвенционална ракета-носител. Ако възникне експлозия по време на задействането на ядрения двигател, опасните радиоактивни частици няма да могат да достигнат до земната повърхност. А за защита на астронавтите се предвижда използването на материали, които не пропускат радиацията.

https://youtu.be/SBybVBsifQo

 

Тестове на ядрения двигател Vasimr VX-200SS, който демонстрира мощност от 30 kW. Това стана през 2017 година, като година по-късно същият двигател постигна мощност от 80 kW.

Преди време Ad Astra предложи да бъде построен космически кораб с размерите на МКС, който да има екипаж от примерно 6 души. Плазменият двигател ще се захранва от типов ядрен реактор, какъвто се използва в атомните подводници. Сега проектът е значително усъвършенстван.

Наскоро в лабораторията на компанията Ad Astra в Тексас бяха успешно проведени 88 часови изпитания на ракетата Vasimr, като по този начин бяха тествани нейната издръжливост и устойчивост. Ръководителят на компанията Франклин Чанг-Диас заяви, че това е голям успех и награда за многогодишния труд. Сега технологичните медии съобщават, че екипът вече не разчита да продължава напред само с проби и грешки, а вече започва да използва сложни компютърни модели, в които се въвеждат натрупаните досега данни от тестовете.

Да добавим, че самият Франклин Чанг-Диас е известен американски физик и астронавт на НАСА, който е летял седем пъти в космоса и е прекарал общо 1601 часа в космическото пространство. След като приключи кариерата си на астронавт, той основа компанията Ad Astra, която разработва съвсем новия тип ядрен двигател Vasimr.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !