Google работи по изкуствен интелект, който да превежда на 1000 езика

Стоян Ненов Последна промяна на 03 ноември 2022 в 15:32 1764 0

Google Translator

Снимка Google

Google работи по изкуствен интелект, който да превежда на 1000 езика

Google обяви амбициозен план да разработи изкуствен интелект, който да превежда на 1000 от най-разпространените езици по света. Това ще стане на етапи, като първият вече е завършен и представлява модел, който е обучен на над 400 езика, съобщава The Verge.

Google твърди, че този модел е „най-големият“ досега от гледна точка на брой езици. Той е важен за компанията и ще ѝ позволи да го прилага за множество функции. Жубин Гахрамани, вицепрезидент на Google AI, коментира, че подобни мащабни алгоритми отварят вратата за създаване на нови функции и възможности за изкуствения интелект. Особено важно ще е използването на модела за допълнително обучение на нови алгоритми и недостатъчно добре развити „онлайн пространства“.

„Като имаме един модел, който е обучен на толкова много различни езици, постигаме много по-добри резултати при обработването на по-малко познатите от тях. Ще стигнем до 1000 езика не като изградим 1000 различни модела. Езиците са като организми. Те се еволюират един от друг и имат определени сходства. Можем да постигнем впечатляващи резултати от нашия подход „обучение от нулата“, в който внедряваме данни от нов език в нашия модел за 1000 езика и можем да използваме наученото за тях, за да превеждаме и новия“, казва Гахрамани.

Ползите от обучаването на изкуствен интелект да превежда различни езици, не е само в лингвистиката. Гахрамани отбелязва, че същият модел може да се прилага за „много и много различни задачи“. Той дава за пример, че същият модел може да превръща команди за роботи в програмен код. Също така може да решава задачи по математика, както и да превежда тестове и разговори.

Това е възможно, тъй като, за да научат даден език, алгоритмите получават бази данни с най-различна информация. Използва се комбинация от текст и аудио записи. Така с малко промени те могат да бъдат адаптирани за разнообразни цели и да се разработват още нови функции и възможности в рамките на същия масив.

Езиците са ключов елемент от бизнеса на Google и съвсем логично. Търсачката е основен продукт на интернет гиганта, която разчита именно на множество езици. Част от езиковите модели и умни алгоритми вече са интегрирани в услугите на компанията.

Тя инвестира усилено в изкуствен интелект, като това понякога ѝ създава проблеми. Google дори уволни свои инженери, които публикуваха доклади с проблемите на умните алгоритми на Google, като прояви на расизъм от страна на изкуствения интелект или невъзможност да определи „чувствителност“ в контекста на някои преводи.

Подобни проблеми са очаквани, тъй като изкуственият интелект в различните му форми е далеч от готов. Досегашните усилия, макар и вече да предлагат впечатляващи резултати, са все още в зората на реалните прогнозирани способности на умните алгоритми.

Google също отбелязва, че „Инициативата 1000 езика“ не се концентрира върху определена функционалност, а иска да създаде единна система с възможно най-много познания за езиците по света. Компанията споделя, че за момента няма конкретни планове къде да използва този алгоритъм, но очаква да му намери множество приложения с течение на времето.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !