Европейската космическа агенция ще изпраща и хора с физически увреждания в космоса

Offnews Последна промяна на 22 февруари 2021 в 10:30 6101 0

ESA

Европейската космическа агенция (ЕКА) подготвя първото си набиране на астронавти от 11 години насам, с което се надява да направи бъдещето на космическите изследвания по-разнообразно и представително.

Както Tech.Offnews.bg вече информира, ЕКА обяви желанието си да изпрати повече жени в Космоса. За сравнение от 560 души, които някога са напускали Земята, 495 са мъже. Това са едва 65 (11%) представителки на нежния пол, 51 от които са американки. Всъщност ЕКА е изпращала само две жени в космоса - Клоди Ениер и Саманта Кристофорети и сега се опитва да увеличи техния брой.

В добавка от агенцията уверяват, че вече е дошло време в космоса да бъдат изпратени и хора с увреждания. Стремейки се да направи екипажите на космическите си мисии по-разнообразни, тя обяви старта на новия си порект "Параастронавти", с който отваря кандидатстването и за тях.

space-suit

Процесът по набирането на кандидатури ще продължи 18 месеца, стартирайки от 31 март. Тези, чиито заявления бъдат приети, ще преминат през строг шестстепенен процес на подбор, който ще продължи до октомври 2022 година.

До този момент хората с физически увреждания бяха изключени от участие в космическите програми. Съществуващите строги изисквания за физическата подготовка, която трябваше да подготви членовете на екипажа за суровия живот в космоса, не позволяваха това да се случи. Сега обаче Европейската космическа агенция отваря вратите си и за тях.

"Представянето на цялото наше общество е грижа, която приемаме много сериозно" - споделя Дейвид Паркър, директор на ЕКА за човешки и роботизирани изследвания. "Разнообразието в ЕКА трябва да се отнася не само към произхода, възрастта или пола на нашите космонавти, но и към физическите увреждания“ - допълва още той.

Новата по-приобщаваща програма на ЕКА няма единствено символично значение. Тя може да доведе до разработването на нови инструменти, които да направят пътуването в космоса по-достъпно и безопасно. И това може да е от полза не само за хората с физически увреждания, а и за всички останали, които биха се включили в програмата.

"Ние гледаме към Луната ... и Марс. Имаме нужда от много отлични астронавти за в бъдеще. За да стигнем по-далече, отколкото сме били някога, трябва да гледаме по-надалече от всякога" - заяви генералният директор на ЕКА Ян Вьорнер.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !