Европейската комисия предлага нови правила за изкуствения интелект

Offnews Последна промяна на 22 април 2021 в 11:04 426 0

brussels-4056171_640

Европейският съюз (ЕС) планира първото по рода си законодателство, което да постави строги ограничения върху създаването и употребата на изкуствен интелект. За целта Европейската комисия (ЕК) групира технологията в четири отделни рискови категории и предлага отделно регулиране за всяка една от тях.

Първата категория обхваща системите, които представляват "неприемлив" риск за правата и безопасността на хората. Съгласно предложеното от Комисията законодателство, този тип алгоритми ще бъдат забранени. Пример за софтуер, който попада в тази категория, е всеки изкуствен интелект, който би позволил на правителствата и компаниите да внедрят системи за социално оценяване.

Втората група включва т.нар. високорискови изкуствени интелекти. Този раздел е най-обширен по отношение на разнообразието от включен софтуер и предложените ограничения. Комисията посочва, че тези системи ще подлежат на строга регулация, която ще засегне всичко - от данните, използвани за тяхното обучение, до информацията, която се предава на крайния потребител. В тази категория са включени ИИ, свързани с правоприлагането, и всички форми на дистанционна биометрична идентификация. Полицията също ще има ограничения в използването на такъв софтуер, въпреки че ЕС ще създаде някои изключения по отношение на националната сигурност.

Следващата категория се отнася до изкуствения интелект с ограничен риск като чат ботовете. Законодателството ще изисква тези програми да разкриват, че разговаряте с AI, за да можете да вземете информирано решение дали искате да продължите да ги използвате или не.

И накрая, има раздел за програми, които представляват минимален риск за хората. Комисията посочва, че "огромното" мнозинство от системите за ИИ ще попадат в тази категория (като филтрите за нежелана поща например). При тях няма да се прилага регулация.

1
1

Вероятно ще минат години преди новото законодателство на ЕК да започне да се прилага. То обаче може да изправи компаниите пред глоби до 6% от продажбите им в световен мащаб.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !