Двигател на автомобил. Кои са основните неща, които трябва да знаем за него?

Offnews Последна промяна на 29 септември 2021 в 05:48 576 0

Nikola

Двигателят е особено важна част от всеки автомобил, защото той го задвижва,  преобразувайки енергията от изгаряне на горивото в механична работа, макар че има и други видове двигатели.

Автомобилният мотор е сложна система и от неговата работа зависи удобното и безопасно пътуване. Доброто познаване на начина му на функциониране, в зависимост от вида и обслужването, което изисква, ще бъде гаранция за по-дългата му експлоатация и ефективно действие.

 

Какъв е основният принцип на действие на автомобилния двигател?

 

Двигателите, които се използват при автомобилите, са предимно двигатели с вътрешно горене от бутален тип. Основният принцип на действие на всички е еднакъв, въпреки специфичните разлики.

Основна част на двигателя е цилиндърът, като автомобилите могат да имат 4, 6 или 8 цилиндъра. В цилиндъра има бутало, свързано с коляновия вал, и при движението си нагоре-надолу завърта вала, а той предава натоварванията на колелата.

За да се задвижи обаче буталото, е нужно гориво, обикновено бензин, дизел, газ. Подаването му става от всмукателната система. В горивната камера се запалва капка от него, налягането избутва буталото и го задвижва.

По-голяма част от автомобилите разполагат с четиритактов двигател и при тях горивно-въздушната смес изгаря при третия такт, когато се задвижва и колата, а при четвъртия изгорелите газове излизат извън двигателя.

Захранването на автомобила с енергия при електромобилите става с електрически мотор, а има и двигатели, в които горивото се впръсква директно.

Какви видове двигатели има?

 

Почти всички видове наземни транспортни средства разполагат с двигатели с вътрешно горене, в това число и леките автомобили. Съществуват още електрически двигатели, както и хибридни модели – бензинов двигател с възможност за задвижване и с газ и двигатели с директно впръскване.

Двигатели с вътрешно горене

 

Това са бензиновите и дизеловите двигатели.  Основната разлика между тях е горивото, с което работят, и различният му начин на запалване.

  • Бензинов двигател

При него искра от електрическа свещ, намираща се във всеки цилиндър, запалва горивната смес. Сред предимствата на тези двигатели е по-бързото загряване и по-тихата работа.

  • Дизелов двигател

Неговият работен ход се осъществява при по-високо налягане от бензиновия и горивото изгаря постепенно, а не веднага.

За дизеловия мотор се смята, че има по-дълъг живот и че по-рядко подлежи на ремонт. Сред другите му преимущества са по-високата мощност при работа на ниски обороти, по-ниският разход на гориво и отделянето на по-малко  въглероден диоксид.

 

Електрически двигатели

 

При електромобилите като източник на енергия служи акумулаторната батерия. Статорът в електрическия двигател превръща електроенергията в магнитно поле, то завърта ротора, предава движението на вала и колелата се задвижват.

Електромобилите не са разпространени така масово, но тенденцията е да се налагат в бъдеще заради множеството си предимства като екологичност, безшумна работа, икономичност и др.

Хибридни модели

 

В последните години стават популярни автомобилите с т.нар. газова уредба, която се инсталира на коли с бензинови мотори и дава възможност да се използва като гориво природният газ. Много производители въвеждат TGI технологията, комбинираща бензин и компресиран природен газ. В резултат се получават по-ниски разходи  - с до -30%, в сравнение със задвижването само на бензинов двигател, и по-малко вредни емисии.

 

Двигатели с директно впръскване

 

При тях подаването на бензина става под високо налягане на фиксирано място в горивната камера, като е възможно и използването на турбо компресор. Засега най-използваните инжекционни системи осигуряват 5-20% бензин за работата на двигателя, а останалото количество се допълва от пропан бутан или метан.

Управлението на бензиновите и газовите инжектори се прави със специален хардуер и софтуер на микропроцесорния контролер. Тези двигатели се характеризират с голяма ефективност, имат висока литрова мощност и понижен разход на гориво. Вече е възможно много марки и модели автомобили да бъдат конвертирани с директно впръскване.

 

Какво обслужване изисква двигателят?

 

Добрата работа на автомобилния двигател зависи от условията на експлоатация, натоварванията, топлинния режим, качеството на горивата и смазочните течности.

Най-важните грижи за автомобилния мотор включват:

  • проверка на маслото и навременната му смяна на 10-15 хил.км;
  • смяна на филтрите: въздушен и маслен след всяка смяна на маслото, горивен – на 30 хил.км;
  • смяна на водна помпа, ангренажен ремък, рамки и консумативи към тях.

За да сте сигурни, че моторът на колата ще ви служи по-дълго време и ще работи ефективно, наливайте качествено гориво и масло и избягвайте шофирането на високи обороти.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !