Curiosity откри възможни следи от живот на повърхността на Марс

Offnews Последна промяна на 19 януари 2022 в 17:31 471 0

Curiosity1

Роботизираният марсиански роувър Curiosity откри въглеродна сигнатура в пробите взети от повърхността на Марс. На Земята характеристиките от подобен род еднозначно показват наличието на биологични процеси. НАСА не бърза да обявява подробностите за това откритие и сега се опитва да разгледа и обмисли всички възможни варианти за произхода на тази сигнатура. Освен това, следите от този засега хипотетичен извънземен живот са само две.

"Откриваме изумително интересни неща на Марс, но все още се нуждаем от повече доказателства, за да кажем със сигурност, че сме открили живот" - каза Пол Махафи, водещият учен в лабораторията за анализ на марсианските проби (SAM) на Curiosity.

Измервайки изотопите на пробите, учените са открили въглеродни сигнатури, пише Inverse. Почти половината от пробите съдържат следи от изненадващо високи нива на въглерод-12 в сравнение с това, което присъства в атмосферата на Марс. На Земята живите същества използват именно тези въглеродни изотопи в процесите на метаболизъм и фотосинтеза.

Учените са на мнение, че има три възможни обяснения за произхода на въглерод-12 на повърхността на Марс. Първо, въглеродът идва от взаимодействието на ултравиолетовата светлина с въглеродния диоксид в атмосферата на Марс. Молекулите, съдържащи въглерод, се утаяват на повърхността на планетата.

Второ, в съвсем ранната история на Марс, преди около сто милиона години, Слънчевата система е преминала през молекулен облак, богат на въглерод.

И накрая, остава третият вариант - открили сме следи от живот на Марс. Може би някакви древни микроорганизми са изхвърлили метан в атмосферата, който под въздействието на ултравиолетовото излъчване се е превърнал в по-големи и по-сложни молекули.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !