BMW създаде кола, която си променя цвета

Offnews Последна промяна на 06 януари 2022 в 14:04 508 0

BMW представи на CES 2022 кола, която може да променя цвета си в зависимост от времето и условията на трафика или според настроението на водача. Това се случва, благодарение на технологията E-Ink, която вече си проправя път и в автомобилната индустрия.

Тази футуристична функция обаче все още не е готова да бъде включена в масовото производство. Посетителите на международното изложение за потребителска електроника все пак имаха възможност да я наблюдават на живо в автомобила BMW iX Flow.

Самото електронно мастило се прилага като обвивка на каросерията на превозното средство. То работи на принципа на E-Ink дисплеите в електронните четци.

Обвивката е вградена с милиони микрокапсули, всяка от които съдържа отрицателно зареден бял пигмент и положително зареден черен пигмент. В зависимост от настройката, прилагането на електрически заряд към материала кара белите или черните пигменти да се издигнат до върха на микрокапсулата, променяйки цвета на превозното средство.

Освен, че предоставя възможност на водача да прояви различните си настроения, тази технология може да има и по-практични приложения. Промяната на цвета на автомобила например може да увеличи живота на батерията му в студено време, както и да намали нуждата от климатик, когато е топло.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !