Бактерии могат да помогнат при рециклирането на стари батерии на електромобили

Offnews Последна промяна на 18 юни 2021 в 10:58 4695 0

bacteria

Развитието на електрическите автомобили през последните години води до осезаем спад в замърсяването на въздуха. В същото време обаче редки метали като литий, кобалт, никел и манган, които са необходими за производството на батерии за тях, все повече недостигат.

Благодарение на новите технологии, може да бъде открит нов по-добър начин за рециклиране на старите батерии. При него няма да е необходимо разтопяване на всичко и след това извличане на метали - процес, изискващ голямо количество енергия.

Бактериите могат да осигурят много по-ефективен и екологичен метод за извличане на благородни метали от използвани акумулатори на електрически автомобили. В това е убеден изследователят и професор от университета в Ковънтри във Великобритания Себастиен Фарно.

Процесът, наречен биоминиране, включва микроби, способни да окисляват метали като част от техния метаболизъм. Техниката не е нова и вече се използва в минната индустрия за извличане на метали от руди. Използвана е и за оползотворяване на ценни материали от платки, слънчеви панели и дори ядрени отпадъци.

Биоминирането изисква бактериите да се отглеждат в инкубатори при температура от 37 градуса. Благодарение на ниския си въглероден отпечатък, това е много по-екологична алтернатива в сравнение с традиционните методи за рециклиране, които се използват в момента.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !