Автономни коли тръгват във Великобритания до края на годината

Offnews Последна промяна на 29 април 2021 в 11:12 5419 0

pixel 4a

Великобритания обяви, че самоуправляващи се автомобили могат да тръгнат по пътищата на страната до края на 2021 година. Това ще й позволи да разработи собствена регулация в областта и да догони други страни като САЩ и Япония.

Транспортното министерство на Обединеното кралство ще регламентира как оборудваните с автоматизирана система за поддържане на движението в лентата (ALKS) автомобили могат да бъдат определени като самоуправляващи се.

"Това е основна стъпка за безопасното използване на самоуправляващи се превозни средства във Великобритания, което прави бъдещите пътувания по-екологични, по-лесни и по-надеждни" - споделя министърът на транспорта Рейчъл Маклин. „Но трябва да гарантираме, че тази вълнуваща нова технология ще бъде внедрена безопасно, поради което се консултираме как трябва да изглеждат правилата, които да позволят това“ - допълва още той.

Системите ALKS са създадени като технология за шофиране в задръствания, за да помогнат на превозното средство да остане в лентата си на безопасно разстояние от трафика, но само при скорости до 60 км/ч. По този начин водачите могат да оставят колата да поеме управлението, оставайки в готовност да си върнат контрола при необходимост.

Правителството на Великобритания потвърди, че от водачите няма да се изисква да следят пътя или да държат ръцете си на волана, когато колата се движи в режим на автономно управление.

Все пак всеки шофьор ще трябва да остане нащрек и да може да поеме контрола, когато системата го поиска. Ако водачът не реагира за десет секунди, превозното средство автоматично ще включи аварийните си светлини и ще намали скоростта.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !