Астрономите откриха още един странен кръгов радиоизточник

Offnews Последна промяна на 10 май 2021 в 16:32 5292 0

astronomers-discover-a

Екип австралийски астрономи съобщи за откриването на още един странен кръгов радиоизточник. Той е разположен в  спиралната галактика в съзвездието Скулптор, а неговият диаметър е приблизително един милион светлинни години. Неговия произход е пълна загадка, а учените имат само няколко предположения.

Астрономите наричат кръгови радиоизточници странните огромни необясними небесни обекти, които в диапазона на радиовълните изглеждат като съвършено правилна окръжност с много ярък периметър. Към днешен ден са открити няколко от тези обекта и засега нищо не е известно за тяхната природа и за техния произход.

Учените от Националната обсерватория на Австралия, работейки с интерферометъра ASKAP откриха още един от тези странни кръгови радио източници. Той бе класифициран като ORC J0102–2450 и се намира близо до галактиката NGC 253.

Диаметърът на новия обект е равен приблизително на 70 ъглови секунди или 978 хиляди светлинни години. Спектралната плътност на потока на излъчване възлиза на около 3,9 mJy, а общата светимост в радиодиапазона е приблизително 140 милиарда TW/Hz.

Предположенията на учените са, че това може да е реликтовата част на гигантска радио галактика или някаква взривна вълна, а и възможно е това да е сливането на двойна свръхмасивна черна дупка. Третата хипотеза е, че се наблюдава взаимодействието на радио галактика с междугалактичната среда.

Това е третият твърде странен радио кръг, в центъра на който се намира елиптична галактика. Австралийските учени предполагат, че това не е съвпадение и трябва да има още от тези космически обекти.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !