Астрономите откриха нов клас потенциално обитаеми планети

Offnews Последна промяна на 26 август 2021 в 16:25 170 0

We Could Discover Alien Life on This New Class of 'Hycean' Exoplanets, Study Says

Астрономите на Кеймбриджкия университет съобщиха, че са открили нов клас планети, на които са дали наименованието Hycean. Планети от подобен род не съществуват в Слънчевата система, но те са достатъчно много разпространени в галактиката. Според характеристиката на тези небесни тела те приличат на нещо като хибрид между Земята и Нептун. Те са големи, много топли, атмосферата им е съставена предимно от водород, а тяхната повърхност най-вероятно изцяло е покрита с океан.

Астрономите отбелязват, че в дълбините на тези извънземни океани е възможно да има условия, сходни с условията в земните океани - налягане, температура, наличие на течна вода и достатъчно много енергия от местната звезда. Учените допълват, че това откритие хвърля съвсем нова светлина върху екзопланетите и че засега има много въпроси, на които все още не са дадени отговори.

Досега планетите от този род се наричаха мини Нептуни, понеже по размери те са от 1,6 до 4 пъти по-големи от Земята. Предполагаше се, че налягането при тях е твърде високо за появата на живот, но проведените сега изследвания дават основание да се предполага съществуване на живот в океаните на планетите Hycean или на условия за неговата поява.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !