Апарат на NASA „докосна Слънцето“

Offnews Последна промяна на 15 декември 2021 в 11:31 498 0

Екранна снимка 2021-12-15 113008

След 990 дни в полет през Слънчевата система и преминаване покрай Венера, апаратът Parker Solar на NASA постигна и основната си цел. Той е достигнал короната на Слънцето, където температурите достигат до 3 милиона градуса по Фаренхайт.

Апаратът беше изстрелян на 12 август 2018 г., като за постижението агенцията е научила от инструмент на борда му. Постижението беше обявено по време на среща на Американския геофизичен съюз във вторник.

Астрономът Майкъл Стивънс от Центъра по астрофизика (CfA), Харвард и Смитсониън, обяснява, че апаратът е преминал точката Alfvén. Това е слой, в който магнитното поле на Слънцето задържа плазмата.

https://youtu.be/LkaLfbuB_6E

Инструмент на борда на Parker, разработен от CfA, е засякъл преминаването на точката три пъти на 28 април. Апаратът е най-бързият използван досега като използва силата на гравитацията, за да се завърти около Венера и Слънцето.

Parker е най-близко преминаващия до Слънцето уред създаван от човек. По-рано през годината учени работещи с него съобщиха, че той е изпитал плазмени експлозии след като е бил бомбардиран от космически прах.

Неговият усъвършенстван щит го предпазва от прегряване. Parker ще продължи да се завърта около Слънцето, събирайки данни за слънчевия вятър и плазма.

През 2023 той ще бъде на разстояние от едва 4.9 милиона мили, а след това и до 4.3 милиона мили.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !