3D карта на атмосферата на екзопланета може да помогне за намирането на нови светове

Offnews Последна промяна на 31 януари 2022 в 12:30 506 0

exoplanet

Много екзопланети са напълно необитаеми, но все пак могат да бъдат полезни в търсенето на по-гостоприемни светове. Учени от университета в Лунд създадоха 3D карта на атмосферата на свръхгорещия газов гигант WASP-189b, която може да даде представа за други далечни планети.

Екипът използва спектрограф с висока разделителна способност, за да изследва светлината на звездата-домакин, докато тя преминава през атмосферата на планетата. За пръв път наблюдателите откриват доказателства за титанов оксид в атмосферата на газов гигант от този тип.

И макар че средата на WASP-189b не е благоприятна за живот, използваните там спектрографски техники биха могли да се превърнат в основа за изследване на други екзопланети. По този начин изследователите биха могли да сравнят атмосферите и по-добре да определят дали дадена планета може да поддържа живот или не.

Това от своя страна може да помогне за фокусирането на изследванията върху най-обещаващите планети. Човечеството е документирало хиляди екзопланети за последните 3 десетилетия, а само в галактиката броят им може да надхвърля трилион. Информацията за тях обаче често е твърде оскъдна или се базира на хипотези и модели.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !