В САЩ съдят криптоборсата Binance за злоупотреба с пари на потребителите

Павлин Луканов Последна промяна на 07 юни 2023 в 11:04 275 0

Binance

Снимка Binance

В САЩ съдят криптоборсата Binance за злоупотреба с пари на потребителите

Тази седмица започна с една шокираща новина за сектора на криптовалутите и по-конкретно криптоборсите. Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) стартира съдебни процедури срещу Binance, най-голямата криптоборса в света. обвиненията са за опериране на незаконна търговска платформа в САЩ и злоупотреба със средства на потребителите си. Освен това основателят на платформата, Шанпенг Жао, е посочен като обвиняем.

Binance и Жао изглежда са използвали потребителски средства, които са пренасочвани към търговско дружество контролирано от него. Става дума за Sigma Chain, която е участвала в манипулативна търговия, повишавайки обемите на Binance доста над реалните. Платформата също така е прикрила това, че e смесила милиарди долари от потребителите си, като ги изпраща към трета страна.

Регулаторите в САЩ от години следят отблизо Binance, но усилията им се засилват след колапсите на редица крипто компании, включително най-големият ѝ конкурент, FTX. Иначе компанията е обект на разследване и от други регулатори и правоохранителни органи, като Комисия за търговия със стокови фючърси (CFTC) и Департамента по правосъдие.

От SEC искат замразяването на активите на Binance и да се назначи професионалист, който да ръководи компанията. Традиционно такива мерки се предприемат в случаи на измама. От Binance разбира се обявиха, че възнамеряват да защитят платформата си и отхвърлиха обвиненията. Компанията също така възнамерява да се защити срещу съдебния иск.

Очаквано новото развитие доведе и до спад в стойността на редицакриптовалути, като при Bitcoin, най-голямата криптовалута, той е 4.5%. Binance беше създадена през 2017 г. като бързо се превърна в огромна организация. Към миналия месец над 40% от търговията с криптовалути е минавала през платформата. В миналото този обем е достигал до две трети от общия обем.

Съоснователят на Binance, Жао, е една от най-разпознаваемите фигури в криптосферата, като е мажоритарен собственик на Binance и Binance.US. Според SEC Binance е подпомагала големите търговци чрез методи за заобикаляне на забраната за достъп до Binance.com от американски потребители. Освен това създаденото американско подразделение не е работило самостоятелно.

Благодарение на делото има и информация за това как функционира Binance и как постига печалба. Това са части от бизнес модела на платформата, които преди това до голяма степен бяха неясни. Между юни 2018 г. и юли 2021 г. Binance има приходи на стойност 11.6 млрд. долара, като повечето от тях са в такси при преводи. SEC също така съди криптоборсите Bittrex, като се подготвя и за действия срещу най-голямата борса в САЩ.

По всичко личи, че регулаторните органи в САЩ продължават да действат с твърда ръка срещу борсите за криптовалута. От своя страна това епизодично влияе и на без това спекулативния характер на криптовалутите. Така след подобен ход виждаме как те се обезценяват и след това поемат отново към поскъпване.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !