Съдебно жури призна за виновен основателя на криптоборсата FTX по всички обвинения

Стоян Ненов Последна промяна на 03 ноември 2023 в 14:33 1493 0

Sam Bankman Fried

Снимка FTX

Сам Банкман-Фрийд

Съдебното жури, което разглеждаше делото на американските власти срещу основателя на криптоборсата FTX Сам Банкман-Фрийд го призна за виновен по всички обвинения. Те бяха общо седем на брой, като това може да доведе до обща присъда от 115 години затвор, съобщава TechCrunch.

Банкман-Фрийд е и съосновател и ръководител на фирмата Alameda Research, която се занимаваше с търговия на акции и активи. Тя също беше част от обвиненията срещу 31-годишния предприемач.

Неговите проблеми започнаха преди точно година, когато криптоборсата FTX, която по това време беше една от най-големите в света, се срина и доведе до няколко милиарда долара загуби за инвеститорите. Последвалите разследвания на властите откриха множество злоупотреби с парите на инвеститорите, огромни харчове за имоти т.н.

Щатските прокурори повдигнаха общо седем обвинения срещу Банкман-Фрийд. Самият той пледираше, че е невинен по всички тях. Журито обаче не смята така и след само около 4 часа заседаване се върна с обвинителна присъда. Сред обвиненията са заговор за пране на пари, заговор за измами с финансови трансфери срещу клиенти на FTX и заемодатели на Alameda Research, заговор за измами с ценни книжа и активи.

„Сам Банкман-Фрийд извърши една от най-големите финансови измами в американската история. Индустрията на криптовалутите може да е нова и играчи като него също може да са нови, но типът корумпирани действия са много стари. Това дело винаги беше за лъжи, измами, кражби и нямаме търпимост към такива неща“, заяви Деймиън Уилям, водещият прокурор по делото в брифинг след произнасянето на присъдата.

„Сам Банкман-Фрийд мислеше, че е над закона. Днешното решение показа, че греши. Това дело трябва да изпрати ясно послание на всеки, който се опитва да крие престъпленията си зад нещо лъскаво, като твърди, че никой друг не е толкова умен, за да го разбере: Департаментът по правосъдие ще ви държи отговорни“, заяви главният прокурор Мерик Гарланд.

Съдебните процедури не са приключили. Журито обяви Банкман-Фрийд за виновен, но то не определя степента на наказанието. Това ще бъде задача на съдията по делото, който сега трябва да прецени адекватната присъда според тежестта на обвиненията. Максималното наказание е общо 115 години затвор, като присъдата ще бъде обявена чак на 28 март 2024 г.

Освен това предстои и потенциално второ дело срещу предприемача. То отново е Департамента по правосъдие, който има срок до 1-ви февруари т.г. да прецени дали иска да продължи с него или да се откаже, тъй като вече има обвинителна присъда по първото дело.

Разбира се, първоначалната присъда също може да бъде обжалвана. Адвокатът на Банкман-Фрийд, Марк Коен, заяви, че клиентът му продължава да държи на позицията си, че е невинен и ще се бори срещу обвиненията.

Банкман-Фрийд става втората голяма ИТ личност, която влиза в затвора през последните години. Преди него това направи и основателката на Theranos Елизабет Холмс. 39-годишната основателка на Theranos беше призната за виновна в 4 обвинения за измама срещу инвеститорите на компанията и беше осъдена на 11 години затвор, които започна да излежава от май т.г.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !