Серията Asus ROG Phone 6D e с Dimensity привкус и Ultra добавка

Павлин Луканов Последна промяна на 19 септември 2022 в 15:11 1445 0

Asus ROG Phone 6D Ultimate

Снимка Asus

Asus ROG Phone 6D Ultimate

В началото на юли Asus представи новата си серия геймърски смартфони ROG Phone 6, които очаквано включват хардуер от най-висок клас. Устройствата се характеризират с екрани с висока честота на опресняване, гейминг функционалности, допълнителен екран (при Pro модела) и актуалният флагмански чипсет Snapdragon 8+ Gen 1. Сега компанията анонсира и нова линия, която пък залага на флагманския чип Dimensity 9000+.

Става дума за ROG Phone 6D и ROG Phone 6D Ultra, които споделят редица черти с ROG Phone 6 и 6 Pro. Двете устройства използват същите AMOLED екрани с диагонал 6.78 инча, резолюция Full HD+ (1080 x 2448 пиксела) честота на опресняване до 165 Hz и отчитане на допир до 720 Hz. Освен това имат защитно покритие Gorilla Glass Victus, вграден под панела скенер на отпечатъци, цветова точност Delta-E < 1 и поддръжка за HDR10+ и DC Dimming.

Идентични са също така камерите и батериите на устройствата. Това означава, че основните камери са с 50MP сензор Sony IMX766, 13MP с ултраширокоъгълен обектив и 5MP за макро кадри. За селфита има 12MP сензори Sony IMX663, които са в рамките над дисплея. Батериите са двуканални и с капацитет 6000 mAh, като се поддържа мощност на зареждане до 65W.

Стигаме и до различията, като основното тук е наличието на флагманския чипсет на MediaTek - Dimensity 9000+, който представлява овърклокната версия на стандартния Dimensity 9000 с 10% по-висока производителност. Той е в комбинация с 12/16GB LPDDR5X RAM и 256GB UFS 3.1 памет за файлове при стандартния модел и 16GB и 512GB при Ultimate варианта.

Phone 6D Ultimate включва и AeroActive Portal, което представлява специален отсек, който се отваря чрез моторизирана панта и се свързва с включения в комплекта активен охладител AeroActice Cooler 6. Така студеният въздух достига директно до чипсета за постигане на оптимално охлаждане и висока производителност за по-продължителен период. По данни на Asus системата постига с до 20% по-висока ефективност.

Сред останалите параметри са програмируеми ултразвукови бутони AirTrigger, насочени напред стерео високоговорители с Dirac Virtuo и сертификация IPX4. Освен това 6D Ultimate разполага с ROG Vision цветен PMOLED дисплей на гърба, а при стандартния модел има RGB LED лого. Интересно е да се отбележи, че новите модели са съвместими с аксесоарите за ROG Phone 6 и 6 Pro. В софтуерно отношение е използвана Android 12 с ROG UI и обещанието за две години обновления на операционната система.

Подобно на вариантите със Snapdragon, и тези две устройства ще достигнат до Европа. Те ще са налични в сребрист цвят. ROG Phone 6D е с цени от 949 евро (1856 лв.), а ROG Phone 6D Ultimate струва 1399 евро (2736 лв.), като включва в комплект и AeroActive Cooler 6.

Новите устройства са доказателство за това, че и решенията на MediaTek стават все по-популярни във флагманския клас смартфони. Междувременно данни на компанията за пазарни анализи Counterpoint Research за второто тримесечие на тримесечието сочат, че тайванците имат дял от 39% докато Qualcomm е с 29%. В челната петица са още Apple, UniSOC и Samsung със съответно 14%, 11% и 6%.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !