Meta ще закрие дигиталния си портфейл Novi

Стоян Ненов Последна промяна на 04 юли 2022 в 11:02 3836 0

Meta Facebook

Снимка Dima Solomin, Unsplash

Meta Facebook

Meta планира да закрие дигиталния портфейл Novi, който трябваше да бъде част от първата криптовалута на компанията – Libra, в последствие преименувана на Diem. Новината беше съобщена първо от Bloomberg, а след това в сайта на Novi се появи и потвърждение – услугата престава да функционира на 1 септември 2022 г. На пръв поглед това е странен ход предвид стремежът на технологичния гигант да интегрира все повече криптовалутни и блокчейн системи в своите социални мрежи. Само преди дни, Meta обяви, че добавя Facebook към тестовете с NFT активи.

В сайта си Novi призовава потребителите на услугата да изтеглят парите си от нея „възможно най-скоро“. Считано от 21 юли платформата няма да приема добавяне на пари към портфейла, а само изтегляне на суми и изходящи преводи. От 1 септември, потребителите ще загубят всякакъв достъп до Novi акаунтите си. Ако към тази дата в портфейл все още има суми, Meta ще „направи опит“ да прехвърли парите към въведените в профила банкови сметки. Все пак компанията препоръчва на потребителите да не чакат последния момент, а да прехвърлят средствата си възможно най-скоро.

Novi беше пилотен проект, като беше пуснат миналия октомври за ограничена група потребители и постепенно броят им се увеличаваше. Той има и версия за WhatsApp, като и двете ще бъдат спрени от 1 септември. Първоначалната идея това да бъде основният дигитален портфейл на технологичния гигант, който да обслужва и собствената му криптовалута.

Огромни очаквания и голям крах

Novi беше обявен през 2019 г. като Calibra. Трябваше да бъде част от криптовалутата Libra на Facebook. Тогава интернет гигантът заяви огромни амбиции – създаде асоциация за Libra, чиято цел беше да превърне криптовалутата в първата световна и достъпна за масовия потребител такава. Тя щеше да бъде обвързана с нормална валута, което е познато и под термина stablecoin. Facebook (сега Meta) искаше тя да се използва в целия свят за услугите на компанията и за лични преводи между потребителите. В същия момента да предлага нисък риск за ползвателите, каквито не предлагат традиционните криптовалути.

За целта компанията обяви и портфейла Calibra, който даже трябваше да е готов преди дигиталната валута. А самата тя щеше да се появи едва, когато получи одобрението на водещите регулатори по света. Това обаче така и не се случи и проектът беше посрещнат доста хладно от институциите, а водещи партньори, като Mastercard, Visa, Paypal и др. се отказаха, след потенциален регулаторен натиск.

В последствие Facebook промени името на валутата от Libra на Diem и обяви, че се оттегля от ръководството ѝ. Вместо това остави решенията да се взимат от асоциацията, в която продължи да членува. Въпреки това Diem продължава бавно да залязва без индикации, че реално ще се случи нещо с този проект.

Междувременно Calibra се ребрандира на Novi и смени фокуса си. Вече трябваше да стане криптопортфейл за всякакви активи и да улеснява потребителите в използването на виртуални валути, трансфера и обмена им. И този проект обаче реално остана само в рамките на САЩ и Гватемала. Миналата година напусна и ръководителят на проекта Дейвид Маркъс, което беше предвестник на неизбежното. През есента на миналата година, месец преди напускането на Маркъс, американски сенатори призоваха компанията за закрие Novi. Те обявиха, че на Meta „не може да се има доверие в управлението на криптовалути“. Официално Meta не е казвала причина за отказа си от Novi.

Ново начало

Пред The Verge говорител на Meta коментира, че Novi може да приключва своето съществуване, но не и технологията. Тя споделя, че е разработила много технологии, благодарение на Novi и те ще продължат да се използват. Те ще станат част от проекта за метавселена на Facebook, както и ще се прилагат за други проекти и услуги, включително незаменимите токени (NFT), които тя започва да поддържа в услугите си.

Освен това има слухове, че Meta отново работи по друга виртуална валута. Неофициалното ѝ име е Zuck Bucks, кръстени на основателя на компанията Марк Зукърбърг. Информацията за проекта е оскъдна, като се смята, че не става дума за криптовалута, която да е базирана на блокчейн. Вместо това може да се използват токени в приложенията, които ще са контролирани от компанията. Подобен е методът на Robux в играта Roblox.

Самият Зукърбърг обяви през юни, че очаква в бъдеще да има нов дигитален портфейл, чрез който потребителите да могат да управляват своите виртуални активи централно и лесно да ги прехвърлят между различните метавселени, платформи и изживявания. Изглежда, че макар първите проекти да не са успешни, амбицията на Зукърбърг и компанията продължава да расте и да си поставя все по-големи цели.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !