Криптовалутата Ethereum може да стане въглеродно неутрална

Стоян Ненов Последна промяна на 18 юли 2022 в 12:23 3728 0

Etherium

Снимка Michael Fortsch/Unsplash

Етериум

Криптовалутите се радват на голяма популярност, което ги превърна и в един от основните източници на вредни емисии. Сложният процес по добива им, т.нар. копаене, изисква сериозна изчислителна мощ и съответно електричество.

Bitcoin като цяло привлича основното внимание при криптовалутите. Тя е най-популярната криптовалута, но и най-енергоинтензивната. Критиките попадат главно върху нея, но очакваните решения идват от други места. Например втората по популярност Ethereum. Скоро тя ще получи важен ъпгрейд, който може да я превърне в почти напълно въглеродно неутрална криптовалута, съобщава CNET.

Резултат, чакан с години

Актуализацията се казва Ethereum Merge и е важна част от поредица ъпдейти на криптовалутата и прилежащата ѝ инфраструктура. Merge трябва да влезе в сила в средата на септември т.г. или поне такива са надеждите на привържениците на ъпдейта. В действителност той се разработва още от 2014 г. и е преминал през множество промени и отлагания във времето.

Merge ще направи коренна промяна в начина на работа на Ethereum. Той ще замени действащия модел за верификация на извършената дейност и ще го замени с доказателство за залог. При него се инвестира определено количество криптовалута срещу лихва. След определен период от време тя може да бъде изтеглена.

Въвеждането на модела ще премахне сложното и интензивно изчисление на криптографски пъзели, за да се верифицира всеки нов блок в блокчейна. Вместо това „миньорите“ ще депозират своите токени и ще чакат да бъдат „повикани“ да валидират даден блок. Когато това стане, тяхната компютърна система ще извърши процеса и ще получи наградите затова

Резултатът от този подход е премахване на пъзелите и се очаква това да доведе до намаляване на консумираната енергия за потвърждение на един блок с 99.65%. По този начин Ethereum ще е почти напълно въглеродно неутрална и ще спести значителни ресурси.

Удоволствие за малцина

Merge ще направи и други промени. Премахването на криптографските пъзели означава, че гигантските ферми за криптовалути на практика ще са ненужни. Вече няма да се гледа на това кой има най-мощните хардуерни ресурси. По-важно ще е дали участникът е депозирал достатъчно голяма сума.

Минималната ще е 32 ether монети или около 91 хил. долара при цени от 18 юли. При по-големи суми, шансът за по-често избиране от алгоритъма ще е по-голям. Смята се, че тази система е и по-сигурна и балансирана. За да бъде превзета от злонамерени лица, те ще трябва да са заложили поне 51% от всички депозити за валидиране.

Тази промяна премахва и термина „миньори на криптовалути“. Вместо това те ще бъдат прекръстени на „валидатори“. В момента процесът вече тече и тези участници добавят блокове в новата верига. Засега обаче тези блокове са празни, като причината е, че се извършват само различни стрес тестове на системата. Този процес върви в изолация от 18 месеца насам.

Има и рискове, тъй като не се знае как системата ще се справи в реална ситуация и дали ще е толкова сигурна, колкото предишната. Валидаторите ще бъдат наказвани и залозите им ще бъдат отнемани, ако бъдат уличени в злоупотреби, но не е ясно как ще се извършват тези проверки. Потенциални технически проблеми пък може да доведат дори до пълно спиране на процеса.

Все още има много неизвестни пред Ethereum Merge, но ако процесът премине успешно, може да има доста последствия за цялата криптоиндустрия. Намаляването на електрическата консумация и вредните емисии може да превърне Ethereum лидер и да накара и другите водещи криптовалути да последват примера.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !