Кралство Бутан от години „тайно“ е генерирало Bitcoin

Стоян Ненов Последна промяна на 02 май 2023 в 14:33 482 0

Bitcoin

Снимка Kanchanara/Unsplash

Кралство Бутан от години „тайно“ е генерирало Bitcoin

Ел Салвадор влезе в историята като първата страна, която заложи финансовото си бъдеще на криптовалутите и в частност на Bitcoin. Оказва се обаче, че не е единствената. Кралство Бутан от години „копае“ Bitcoin и има солиден натрупан ресурс, разказа Forbes.

Бутан всъщност генерира солидни приходи за бюджета си чрез енергия от възобновяеми източници. 30% от БВП на страната идва от хидроцентралите ѝ, като чрез тях се осигурява и електричеството за почти всичките ѝ жители. Това са сериозни приходи и ресурси, които от няколко години управата на Бутан инвестира в своя ферма за Bitcoin.

Източниците твърдят, че проектът е започнал още през 2020 г., като първоначално са водени дискусии какво да се предприеме. Страната е решила да използва хидроцентралите си, за да захранва и фермата за криптовалута. В коментар пред местния вестник The Bhutanese, говорител на правителството е потвърдил, че действително има такава ферма. Той казва, че тя работи от няколко години, когато цената на Bitcoin е била около 5000 долара. Приходите от фермата се използват за субсидиране на цените на енергията и за покриване на разходи, казва още говорителят.

Цената на Bitcoin беше около 5000 долара за последно през април 2019 г. Това означава, че плановете на Бутан може да са започнали и по-рано от първоначално смятаното. Досега страната не е коментирала плановете си публично. И сега тя не влиза в подробности, като не казва колко голяма е фермата, какви са печалбите ѝ и дори къде се намира.

Според източниците на Forbes, през 2021 г. и 2022 г. страната е внесла чипове на стойност съответно 51 млн. и 142 млн. долара – около 15% от годишния ѝ бюджет. През 2020 г. са внесени чипове само за 1.1 млн. долара. Количеството чипове е достатъчно за средно голям център за данни.

Оказва се, че това не е единственият крипто проект на Бутан. Кралството е в преговори и с компанията Bitdeer, която иска да изгради център за данни за копаене на Bitcoin в страната и той да използва 100MW енергия. Преговорите са в напреднала фаза и могат да бъдат приключени до дни, а строителството да започне в рамките на това тримесечие.

Според източниците на Forbes, Бутан обмисля да работи и с други компании. Те казват, че още преди преговорите с Bitdeer, тя е заделила 100MW за такива цели. Това ще е достатъчно за един голям дейта център с размер на няколко футболни игрища или пък за по-голям брой по-малки сгради.

Бутан не крие интереса си и в други релевантни технологии. Сред тях е и идеята за разработка на дигитална валута, която да е регулирана от централната банка. Това е проект, който се правеше в партньорство с Ripple. Официално обаче няма коментар от Бутан за развитието на тези планове и дали все още продължават. Страната не коментира и другите си партньорства и идеи в сферата на технологиите.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !