Инфлацията и пандемията засилиха безконтактните разплащания в България

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 01 юли 2022 в 15:27 3738 0

Ivan Petrov Paysafe

Снимка Paysafe

Иван Петров, Paysafe

Българите разчитат все повече на безконтактните и онлайн разплащания, като основната промяна в нагласите се забелязва от началото на коронавирус пандемията. Инфлационните процеси, които започнаха от втората половина на 2021 г. също засилват тази тенденция. Причините са по-голяма сигурност, проследяемост на транзакциите и възможност за по-добро планиране на личните и бизнес финанси. Дигитализацията на плащанията в някои отношения е по-силна в България, отколкото в западни държави, като Германия, Австрия, Италия, Великобритания и САЩ.

Изводите са на технологичната компания Paysafe и нейното годишно проучване „Изгубени в трансакциите“. Дружеството разполага с голям развоен и оперативен център в България с 1 400 служители, от които 22% са висококвалифицирани софтуерни експерти. Изследването е проведено през април 2022 г., обхваща 11 държави и са обхванати 11 хил. души общо.

За и против плащанията в брой

Българите все по-малко разчитат на плащанията в брой, като 52% гледат да ги избягват или поне намаляват. Обръщането на нагласите на родните потребители се случва през 2020 г. с коронавирус пандемията. Според Paysafe 41% от запитаните в страната са променили навиците си именно заради COVID-19. Инфлацията и повишаването на цените ускорява тази нагласа в началото на 2022 г. Причината е, че дигиталните разплащания, използването на електронни портфейли и е-банкиране позволяват на потребителите да проследяват по-лесно своите трансакции и да държат по-добре под око домакинските разходи.

Българинът вече се е научил масово да използва своята безконтактна дебитна карта. Според проучването, 75% от родните потребители извършват поне едно такова разплащане в месеца. Нивата са по-високи от тези в САЩ, но там имат по-силна развита култура за използване на кредитни карти. От изследваните 11 страни, само Великобритания и Чили имат по-голям дял на употреба на дебитните карти за разплащане. Два пъти повече българи извършват такива трансакции от австрийците (32%) и италианците (34%).

Родните потребители са лидери и при използването на дигитални портфейли, като техния дял е 42%. България е лидер по използване на криптовалути за онлайн разплащания, но все още потвърдилите за подобни сделки са малко – 17%.
Плащанията в брой няма да изчезнат скоро от страната, независимо от пандемията и инфлацията. Любопитни са данните, че 62% от българите биха се притеснили ако няма възможност за плащане в кеш. За малко над 50% този тип трансакции все още са най-надеждните и сигурни.

Контрол на разходите

Високата популярност на дебитните карти и дигиталните портфейли в страната може да се обясни с лесните палтформи за управление на паричния поток. Потребителите могат да следят за какво и колко харчат, както и колко получават. В несигурни времена на инфлация и пандемия, това са добри предимства. Действията също така могат да се осъществят дистанционно онлайн или през мобилно приложение, без да се губи време за ходене до банка за справки. Веднъж докоснали се до тези предимства, потребителите започват да променят доста по-лесно своите нагласи. Така, например над 40% от запитаните българи виждат повече предимства в новото поколение дигитални банки, пред традиционните.

Изследването на Paysafe обаче не дава потенциално пълната картина за тенденциите в страната. Причината е, че няма точна разбивка за дела на градското и извънградско население. В България, потребителите от големите населени места са силно дигитализирани и отворени за иновации. Ситуацията се променя изключително рязко извън тях. Тази тенденция се наблюдава при по-задълбочените изследвания, като индексът DESI на Европейската комисия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !